Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka: łatwy przepis na zieloną sałatkę
2022-06-08
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka to łatwy przepis na zieloną sałatkę do wszystkiego. W tym przepisie rześkie połączenie ogórka i świeżego koperku oraz chrupiącej kapusty jest unikatowe. Taka surówka doda Wam energii i humoru!
SKŁADNIKI
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 ogórek szklarniowy, na przykład wężowy
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół. Następnie pokroić w poprzek dość drobno.
- Ogórka przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki. Koperek drobno posiekać
- Z oliwy, soku z cytryny, soli i cukru przygotować sos, miksując wszystko razem.
- W salaterce wymieszać posiekaną kapustę, ogórka i koperek. Polać sosem i wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?