Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka: łatwy przepis na zieloną sałatkę

2021-03-04
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka: łatwy przepis na zieloną sałatkę
Autor: Shutterstock Orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i koperku
łatwy
20 min
4

Surówka krymska z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka to łatwy przepis na zieloną sałatkę do wszystkiego. W tym przepisie rześkie połączenie ogórka i świeżego koperku oraz chrupiącej kapusty jest unikatowe. Taka surówka doda Wam energii i humoru!

Składniki

1 mała główka kapusty pekińskiej

1 ogórek szklarniowy, na przykład wężowy

1 pęczek koperku

3 łyżki oliwy

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół. Następnie pokroić w poprzek dość drobno.

Ogórka przekroić wzdłuż na pół. Następnie pokroić na półplasterki. Koperek drobno posiekać

Z oliwy, soku z cytryny, soli i cukru przygotować sos, miksując wszystko razem.

W salaterce wymieszać posiekaną kapustę, ogórka i koperek. Polać sosem i wymieszać. 

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?