Sos tahini - obłędny sos sezamowy do wszystkiego
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sos tahini to idealna mieszanka smaków: lekko orzechowego sezamu, intensywnego i wyrazistego czosnku oraz odświeżającej cytryny. Ja dodaje go niemal do wszystkiego, wg mnie pasuje do sałatek, surowych i pieczonych warzyw, mięsa, ryb i kanapek. I naprawdę polecam.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- szczypta soli
- szczypta kuminu (opcjonalnie)
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać tahini, sól, oliwę i sok z cytryny i dokładnie połączyć składniki.
- Następnie dolewać porcjami wodę, i dokładnie rozprowadzać nią masę, aż do osiągnięcia konsystencji rzadkiego jogurtu.
- Spróbuj sosu i przypraw go do smaku, dodsjąc jeszcze nieco soli i soku z cytryny. Dodaj także komin, a na koniec wmieszaj posiekaną natkę.
Jedz orzechy na zdrowie!