Sos z dymką i z anchois - znakomity dipdo świeżych warzyw

2021-03-29
Sos do warzyw z dymką
Autor: Shutterstock Sos do warzyw z dymką jest bardzo aromatyczny.
łatwy
5 min
4

Dipy są uniwersalne. Mogą urozmaicać domowy jadłospis, ale też być atrakcją np. imieninowego przyjęcia. Wypróbuj przepis na sos z dymką i anchois.

SKŁADNIKI

  • ½ l jogurtu naturalnego (lub 25 dag serka homogenizowanego)
  • szczypior z 5 cebulek dymek
  • 3 anchois z puszki lub łyżeczka pasty z anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka octu winnego
  • 3 łyżki estragonu
  • 2 łyżki posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej jogurt na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną bawełniana ściereczką, umieść je na garnku i odstaw na 3-4 godziny, aż jogurt się zagęści.
  • Dwie łyżki zagęszczonego jogurtu (lub serka) zmiksuj z resztą składników i połącz z pozostałym jogurtem (serkiem). Dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki lub chlebkiem pita.