Sos z dymką i z anchois - znakomity dipdo świeżych warzyw
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Dipy są uniwersalne. Mogą urozmaicać domowy jadłospis, ale też być atrakcją np. imieninowego przyjęcia. Wypróbuj przepis na sos z dymką i anchois.
SKŁADNIKI
- ½ l jogurtu naturalnego (lub 25 dag serka homogenizowanego)
- szczypior z 5 cebulek dymek
- 3 anchois z puszki lub łyżeczka pasty z anchois
- 1 ząbek czosnku
- łyżka octu winnego
- 3 łyżki estragonu
- 2 łyżki posiekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej jogurt na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną bawełniana ściereczką, umieść je na garnku i odstaw na 3-4 godziny, aż jogurt się zagęści.
- Dwie łyżki zagęszczonego jogurtu (lub serka) zmiksuj z resztą składników i połącz z pozostałym jogurtem (serkiem). Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki lub chlebkiem pita.