Zdrowy sos orzechowy do sałaty - w tajskim stylu, o niezwykłym smaku
2022-06-04
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos orzechowy do sałaty w tajskim stylu to moje tegoroczne odkrycie. Nie przepadam za sałatą, ale z tym sosem stanowi ona nową jakość. I zupełnie nie jest nudna. Ten sos urozmaicić może też inne surówki - z kapusty pekińskiej, a nawet z ogórków
SKŁADNIKI
- 3 łyżki masła orzechowego - ja wolę to z kawałkami orzechów, ale i to gładkie jest odpowiednie
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu (ryżowy jest w oryginalnym przepisie, ale ja zastępuję go delikatniejszym octem jabłkowym)
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sok z 1/2 niedużej limonki - można zastąpić sokiem z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 cm korzenia imbiru 100 (lub więcej) ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie półpłynne i płynne (oprócz wody) składniki umieścić w misce.
- Dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez prasę, starty imbir.
- Mieszać dodając powoli wodę, aż sos osiągnie pożądaną gęstość rzadkiej pasty.
Dlaczego warto jeść orzechy?