Zdrowy sos orzechowy do sałaty - w tajskim stylu, o niezwykłym smaku

Zdrowy sos orzechowy do sałaty - w tajskim stylu, o niezwykłym smaku
Autor: Shutterstock Orzechowy sos w tajskim stylu pasuje do większości surówek
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos orzechowy do sałaty w tajskim stylu to moje tegoroczne odkrycie. Nie przepadam za sałatą, ale z tym sosem stanowi ona nową jakość. I zupełnie nie jest nudna. Ten sos urozmaicić może też inne surówki - z kapusty pekińskiej, a nawet z ogórków

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła orzechowego - ja wolę to z kawałkami orzechów, ale i to gładkie jest odpowiednie
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu (ryżowy jest w oryginalnym przepisie, ale ja zastępuję go delikatniejszym octem jabłkowym)
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sok z 1/2 niedużej limonki - można zastąpić sokiem z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 cm korzenia imbiru 100 (lub więcej) ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie półpłynne i płynne (oprócz wody) składniki umieścić w misce.
  • Dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez prasę, starty imbir.
  • Mieszać dodając powoli wodę, aż sos osiągnie pożądaną gęstość rzadkiej pasty.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej