Surówka z piegowatym sosem jogurtowym z nasionami chia
2022-05-30
łatwy
15 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nasiona chia to cenne źródło kwasów omega 3 i omega 6, błonnika i wielu witamin oraz składników mineralnych. Z tego powodu jest chętnie wykorzystywana w dietach odchudzających. My dzisiaj użyjemy jej do prostej i pysznej surówki.
SKŁADNIKI
- sałata (najlepiej różne rodzaje: karbowana, rukola, roszponka itp.)
- pomidorki koktajlowe
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem (kilka łodyg)
- gęsty jogurt naturalny (pół opakowania)
- pół łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki nasion chia
- opcjonalnie: 2 łyżeczki soku pomarańczowego
- przyprawy: sól, pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałaty rwiemy na mniejsze części.
- Dodajemy do nich pokrojone na połówki pomidorki oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i posypujemy pieprzem.
- Do zimnego jogurtu dodajemy sok pomarańczowy (możemy pominąć ten składnik), ocet i nasiona chia.
- Przed samym polaniem sosem do surówki dodajemy posiekany szczypior. Całość delikatnie mieszamy.
Beszamel: Jogurt naturalny