Surówka z piegowatym sosem jogurtowym z nasionami chia

Surówka z chia
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nasiona chia to cenne źródło kwasów omega 3 i omega 6, błonnika i wielu witamin oraz składników mineralnych. Z tego powodu jest chętnie wykorzystywana w dietach odchudzających. My dzisiaj użyjemy jej do prostej i pysznej surówki.

SKŁADNIKI

  • sałata (najlepiej różne rodzaje: karbowana, rukola, roszponka itp.)
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem (kilka łodyg)
  • gęsty jogurt naturalny (pół opakowania)
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki soku pomarańczowego
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałaty rwiemy na mniejsze części.
  • Dodajemy do nich pokrojone na połówki pomidorki oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i posypujemy pieprzem.
  • Do zimnego jogurtu dodajemy sok pomarańczowy (możemy pominąć ten składnik), ocet i nasiona chia.
  • Przed samym polaniem sosem do surówki dodajemy posiekany szczypior. Całość delikatnie mieszamy.
Beszamel: Jogurt naturalny
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej