Sałatka z rukolą i truskawkami ze słonawą nutą
2022-05-23
łatwy
15 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W sezonie na truskawki warto te owoce wszechstronnie wykorzystać. Także mniej konwencjonalnie. A co powiecie na słodko-słony smak z nutą musztardowo-orzechową? Takie właśnie połączenie daje rukola z truskawkami i łososiem.
SKŁADNIKI
- 2 garście rukoli
- garść truskawek
- łosoś wędzony albo ser pleśniowy (typu gorgonzola)
- pestki słonecznika
- pieprz czarny
- opcjonalnie: pikantna oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Myjemy owoce i warzywa. Osączamy je.
- Rukolę rwiemy na drobne kawałki, a truskawki kroimy na ćwiartki.
- Łososia dzielimy widelcem na mniejsze kawałki. Możemy go zastąpić serem pleśniowym (typu gorgonzola), który się równie dobrze komponuje z pozostałymi składnikami.
- Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika (w wersji wypasionej – orzeszki piniowe).
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli nie wystarcza nam „oleistość” wędzonego łososia, możemy dodatkowo polać całość odrobiną oliwy – polecam pikantną (smakową z ostrymi papryczkami).
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?