Sałatka z rukolą i truskawkami ze słonawą nutą

Wiosenna sałatka
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W sezonie na truskawki warto te owoce wszechstronnie wykorzystać. Także mniej konwencjonalnie. A co powiecie na słodko-słony smak z nutą musztardowo-orzechową? Takie właśnie połączenie daje rukola z truskawkami i łososiem.

SKŁADNIKI

  • 2 garście rukoli
  • garść truskawek
  • łosoś wędzony albo ser pleśniowy (typu gorgonzola)
  • pestki słonecznika
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie: pikantna oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Myjemy owoce i warzywa. Osączamy je.
  • Rukolę rwiemy na drobne kawałki, a truskawki kroimy na ćwiartki.
  • Łososia dzielimy widelcem na mniejsze kawałki. Możemy go zastąpić serem pleśniowym (typu gorgonzola), który się równie dobrze komponuje z pozostałymi składnikami.
  • Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika (w wersji wypasionej – orzeszki piniowe).
  • Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli nie wystarcza nam „oleistość” wędzonego łososia, możemy dodatkowo polać całość odrobiną oliwy – polecam pikantną (smakową z ostrymi papryczkami).
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej