Orzeźwiająca sałatka z ogórka, rzodkiewek i melona

Sałatka orzeźwiająca
Autor: Shutterstock Sałatka orzeźwiająca z ogórka, rzodkiewek i melona to przedsmak letniego bogactwa świeżych produktów.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Oto sałatka dla tych, którzy już nie mogą doczekać się orzeźwiających smaków młodych owoców i warzyw. Składniki do niej można kupić już teraz i przygotować pyszną owocowo-warzywno-kiełkową ucztę.

Galeria: Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

SKŁADNIKI

  • 1 nieduży melon miodowy lub pół arbuza
  • 2 zielone ogórki
  • 100 g świeżych kiełków soi (opcjonalnie)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 cebulki dymki
  • garść rukwi wodnej lub liści rzodkiewki
  • SOs:
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju orzechowego lub sezamowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Melona obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
  • Ogórka umyć, oczyścić z nasion, i również pokroić w kostkę.
  • Melona i ogórka delikatnie posolić, włożyć na sitko i zostawić do odsączenia z nadmiaru wody.
  • Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
  • Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub plastry, dymki posiekać, dodać do rzodkiewek.
  • Dodać też kiełki i rukiew lub umyte i osuszone małe listki rzodkiewki.
  • Dodać odsączonego melona i ogórka, całość polać sosem i wymieszać.
  • Wierzch sałatki obsypać uprażonymi na chrupiąco migdałami.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej