Orzeźwiająca sałatka z ogórka, rzodkiewek i melona
2022-05-03
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Oto sałatka dla tych, którzy już nie mogą doczekać się orzeźwiających smaków młodych owoców i warzyw. Składniki do niej można kupić już teraz i przygotować pyszną owocowo-warzywno-kiełkową ucztę.
Galeria: Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu
SKŁADNIKI
- 1 nieduży melon miodowy lub pół arbuza
- 2 zielone ogórki
- 100 g świeżych kiełków soi (opcjonalnie)
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 cebulki dymki
- garść rukwi wodnej lub liści rzodkiewki
- SOs:
- 1,5 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oleju orzechowego lub sezamowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 opakowanie płatków migdałowych
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić.
- Melona obrać, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Ogórka umyć, oczyścić z nasion, i również pokroić w kostkę.
- Melona i ogórka delikatnie posolić, włożyć na sitko i zostawić do odsączenia z nadmiaru wody.
- Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub plastry, dymki posiekać, dodać do rzodkiewek.
- Dodać też kiełki i rukiew lub umyte i osuszone małe listki rzodkiewki.
- Dodać odsączonego melona i ogórka, całość polać sosem i wymieszać.
- Wierzch sałatki obsypać uprażonymi na chrupiąco migdałami.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów