Chrupka surówka z głąba kapusty, jabłka i kalarepy

Głąb z kapusty
Autor: Shutterstock Głąb z kapusty można wykorzystać na wiele sposobów, np. w chrupkiej surówce
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wszyscy wiedzą, jak wykorzystać liście z kapusty. A co zrobić z wykrojonym głąbem, który jest niepotrzebny do gołąbków? Nie wyrzucajcie! W głąbie jest cała moc kapusty. Do tego głąb ma naprawdę interesujący, lekko ostrawy, wręcz pikantny smak – wprost do schrupania. Aż żal tego nie wykorzystać!

Głąb, kto nie wykorzystuje głąba z kapusty. Surówka z kapuścianego głąba bowiem nie dość, że jest niezwykle zdrowa (skumulowane są tu właściwości oczyszczające, wspierające w profilaktyce nowotworów piersi i jelita grubego), to jeszcze dietetyczna i wspomagająca kondycję naszej cery. Tylko się zajadać surówką z głąba kapusty – i nic się nie zmarnuje: ani żadna część kapusty, ani krótki czas poświęcony na przygotowanie surówki. Zapraszam do chrupania

SKŁADNIKI

  • głąb z kapusty
  • jabłko
  • opcjonalnie: kalarepa wraz z młodymi listkami
  • koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie: jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Głąb, kto nie wykorzystuje głąba z kapusty. Surówka z takiego głąba bowiem nie dość, że jest niezwykle zdrowa (oczyszczająca, wspierająca w profilaktyce nowotworów piersi i jelita grubego), to jeszcze dietetyczna i wspomagająca naszą cerę. Tylko się zajadać surówką z głąba kapusty – i nic się nie zmarnuje: ani żadna część kapusty, ani krótki czas poświęcony na przygotowanie surówki. Zapraszam do chrupania.
  • Głąb z kapusty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na drobniejszych oczkach ścieramy jabłko i kalarepę. Do surówki wykorzystujemy też młode listki kalarepy – to właśnie w nich, podobnie jak w przypadku rzodkiewki, jest najwięcej dobra.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  • Surówkę doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Dokładamy posiekany koperek.
  • W zasadzie surówka z głąba kapusty – w tej prostej formie – jest gotowa. Jeśli mamy pod ręką jogurt naturalny, możemy naszą surówkę i nim wzbogacić.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej