Chrupka surówka z głąba kapusty, jabłka i kalarepy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wszyscy wiedzą, jak wykorzystać liście z kapusty. A co zrobić z wykrojonym głąbem, który jest niepotrzebny do gołąbków? Nie wyrzucajcie! W głąbie jest cała moc kapusty. Do tego głąb ma naprawdę interesujący, lekko ostrawy, wręcz pikantny smak – wprost do schrupania. Aż żal tego nie wykorzystać!
Głąb, kto nie wykorzystuje głąba z kapusty. Surówka z kapuścianego głąba bowiem nie dość, że jest niezwykle zdrowa (skumulowane są tu właściwości oczyszczające, wspierające w profilaktyce nowotworów piersi i jelita grubego), to jeszcze dietetyczna i wspomagająca kondycję naszej cery. Tylko się zajadać surówką z głąba kapusty – i nic się nie zmarnuje: ani żadna część kapusty, ani krótki czas poświęcony na przygotowanie surówki. Zapraszam do chrupania
SKŁADNIKI
- głąb z kapusty
- jabłko
- opcjonalnie: kalarepa wraz z młodymi listkami
- koperek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- opcjonalnie: jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Głąb, kto nie wykorzystuje głąba z kapusty. Surówka z takiego głąba bowiem nie dość, że jest niezwykle zdrowa (oczyszczająca, wspierająca w profilaktyce nowotworów piersi i jelita grubego), to jeszcze dietetyczna i wspomagająca naszą cerę. Tylko się zajadać surówką z głąba kapusty – i nic się nie zmarnuje: ani żadna część kapusty, ani krótki czas poświęcony na przygotowanie surówki. Zapraszam do chrupania.
- Głąb z kapusty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na drobniejszych oczkach ścieramy jabłko i kalarepę. Do surówki wykorzystujemy też młode listki kalarepy – to właśnie w nich, podobnie jak w przypadku rzodkiewki, jest najwięcej dobra.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
- Surówkę doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Dokładamy posiekany koperek.
- W zasadzie surówka z głąba kapusty – w tej prostej formie – jest gotowa. Jeśli mamy pod ręką jogurt naturalny, możemy naszą surówkę i nim wzbogacić.