Surówka z czerwonej kapusty na ostro - pikantna, wyrazista, z charakterem

Pikantna surówka z czerwonej kapusty z jalapenio
Autor: Shutterstock Pikantna surówka z czerwonej kapusty z jalapenio jest bardzo dekoracyjna
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bardzo lubię tę wersję surówki z czerwonej kapusty, a jeśli i ty lubisz pikantne i wyraziste smaki, to również ją polubisz. Dodatek jalapenio sprawia że surówka ma charakter, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa. W sam raz, aby zregenerować nadwątlony zimową dietą organizm.

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki czerwonej kapusty
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 marchew
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 papryczki jalapenio
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 limonka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować dość drobno. Cebulę obrać i posiekać.
  • Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki lub w kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę i jalapenio drobniutko posiekać.
  • Warzywa wymieszać z olejem i sokiem wyciśniętym z limonki, przyprawić sola i pieprzem. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Surówki obiadowe - 21 przepisów na warzywa do obiadu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej