Surówka z czerwonej kapusty na ostro - pikantna, wyrazista, z charakterem
2022-03-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bardzo lubię tę wersję surówki z czerwonej kapusty, a jeśli i ty lubisz pikantne i wyraziste smaki, to również ją polubisz. Dodatek jalapenio sprawia że surówka ma charakter, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa. W sam raz, aby zregenerować nadwątlony zimową dietą organizm.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki czerwonej kapusty
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 marchew
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,5 papryczki jalapenio
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 limonka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować dość drobno. Cebulę obrać i posiekać.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki lub w kosteczkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę i jalapenio drobniutko posiekać.
- Warzywa wymieszać z olejem i sokiem wyciśniętym z limonki, przyprawić sola i pieprzem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?