Sałatka z młodych ziemniaków i jajek z sosem jogurtowym

Sałatka z młodych ziemniaków i jajek z sosem jogurtowym
Autor: Shutterstock.com Talerz pysznej sałatki z młodych ziemniaków, jajek, ogórka i szparagów
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów, ogórka i jajek z sosem jogurtowym to sycąca porcja zielonego zdrowia na Twoim talerzu. Prosta w wykonaniu oszałamia smakiem. Trochę chrupka, trochę soczysta i bardzo odżywcza. Wypróbuj ten przepis koniecznie! 

Jak gotować ziemniaki?

Najlepiej ugotować ziemniaki w mundurkach, czyli w łupinach. Młode ziemniaki mają bardzo cienką skórkę. Wystarczy je dobrze wyszorować. Gotowanie w łupince pozwala zachować we wnętrzu ziemniaka wszystkie składniki odżywcze. 

Czy muszę smażyć ziemniaki?

Nie, to po prostu dodatkowa tekstura w sałatce. Ale równie dobrze można po prostu użyć pokrojonych ziemniaków gotowanych.

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę z młodych ziemniaków:
  • 500 g młodych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
  • 1 pęczek cienkich szparagów, ugotowanych razem z ziemniakami
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 główka sałaty masłowej 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, tylko liście
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub wędzone tofu
  • Na sos jogurtowy do sałatki:
  • 150 ml jogurtu lub wegańskiego zamiennika
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki oraz łodygi z drugiej połówki bukieciku
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania sosu jogurtowego. W malakserze lub za pomocą ręcznego miksera zmiksuj jogurt z posiekaną zieleniną i czosnkiem. Dopraw sokiem z cytryny i dosmacz cukrem i solą. Odstaw.
  • Szparagom odłam zdrewniałe końcówki. Ziemniaki wyszoruj. Ugotuj w łupinach razem ze szparagami. Małe ziemniaki gotuj około 12-15 minut. 
  • Ziemniaki przestudź obierz. Zrumień na gorącym oleju. Odstaw.
  • Ogórek pokrój na cienkie plasterki. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki również porwij.
  • Na talerzu ułóż ziemniaki, przekładając je szparagami, plasterkami ogórka, liśćmi sałaty i natką. 
  • Przed podaniem polej sosem jogurtowym. Gotowe! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej