Dietetyczna surówka z kalarepy z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
      2022-05-25
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          3
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka jest chrupka i orzeźwiająca. Do tego ma niskokaloryczny sos. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych albo smaczną przekąską w ciągu dnia.
SKŁADNIKI
- 2 młode kalarepy
 - 1 jabłko
 - 2 kiszone ogórki (mogą być też małosolne)
 - szczypior
 - jogurt naturalny
 - 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - sok z cytryny
 - sól, pieprz czarny, szczypta chili
 - opcjonalnie: łyżeczka miodu
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko i obrane kalarepy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny.
 - Ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy ze startymi składnikami.
 - Czas na sos. Do jogurtu dodajemy koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Jeśli uznamy, że potrzebna nam odrobina słodyczy, dodajmy łyżeczkę miodu.
 - Przyrządzonym sosem polewamy naszą mieszankę warzywno-owocową. Wstawiamy do lodówki, aby surówka się schłodziła, a smaki przegryzły.
 - Przed samym zaserwowaniem dodajemy posiekany szczypior.
 
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni