Dietetyczna surówka z kalarepy z jabłkiem i ogórkiem kiszonym

Kalarepa z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka jest chrupka i orzeźwiająca. Do tego ma niskokaloryczny sos. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych albo smaczną przekąską w ciągu dnia.

SKŁADNIKI

  • 2 młode kalarepy
  • 1 jabłko
  • 2 kiszone ogórki (mogą być też małosolne)
  • szczypior
  • jogurt naturalny
  • 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz czarny, szczypta chili
  • opcjonalnie: łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko i obrane kalarepy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy ze startymi składnikami.
  • Czas na sos. Do jogurtu dodajemy koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Jeśli uznamy, że potrzebna nam odrobina słodyczy, dodajmy łyżeczkę miodu.
  • Przyrządzonym sosem polewamy naszą mieszankę warzywno-owocową. Wstawiamy do lodówki, aby surówka się schłodziła, a smaki przegryzły.
  • Przed samym zaserwowaniem dodajemy posiekany szczypior.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej