Dietetyczna surówka z kalarepy z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
2022-05-25
łatwy
20 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka jest chrupka i orzeźwiająca. Do tego ma niskokaloryczny sos. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych albo smaczną przekąską w ciągu dnia.
SKŁADNIKI
- 2 młode kalarepy
- 1 jabłko
- 2 kiszone ogórki (mogą być też małosolne)
- szczypior
- jogurt naturalny
- 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- sól, pieprz czarny, szczypta chili
- opcjonalnie: łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłko i obrane kalarepy ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy ze startymi składnikami.
- Czas na sos. Do jogurtu dodajemy koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Jeśli uznamy, że potrzebna nam odrobina słodyczy, dodajmy łyżeczkę miodu.
- Przyrządzonym sosem polewamy naszą mieszankę warzywno-owocową. Wstawiamy do lodówki, aby surówka się schłodziła, a smaki przegryzły.
- Przed samym zaserwowaniem dodajemy posiekany szczypior.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni