Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Polecamy odmiany ogórków do kwaszenia

2022-07-27 14:32

O finalnym smaku kiszonych ogórków decyduje surowiec, czyli ogórki. Musi być dobrej jakości i odpowiedniej wielkości. Zastanawiacie się, jakie ogórki wybrać do kiszenia? Podpowiadamy jak ocenić ogórki i jakie odmiany wybrać do kwaszenia.

Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Polecamy odmiany ogórków do kwaszenia
Autor: Shutterstock.com Skrzynka idealnych kwaszeniaków: wielkość, kształt, skórka, ubarwienie

Spis treści

  1. Co to są kwaszeniaki?
  2. Kształt ogórków do kiszenia
  3. Skórka kwaszeniaków
  4. Ubarwienie ogórków 
  5. Brak komory nasiennej
  6. Własności ogórków kwaszeniaków
  7. Polecane odmiany kwaszeniaków

Co to są kwaszeniaki?

Ogórki przeznaczone do kiszenia na zimę nazywamy kwaszeniakami. Są to ogórki gruntowe.

Kształt ogórków do kiszenia

Mają charakterystyczny kształt wydłużonego cylindra. Kwaszeniaki nie mogą być przerośnięte na grubość. Ich kształt powinien być regularny. Zazwyczaj ich długość waha się od 5 cm do 15 cm. Większe ogórki nie są polecane. Trudniej byłoby je ułożyć w słoikach. Wiele lat temu opracowano wzór. Idealny stosunek długości do szerokości ogórka wynosi 3:1. Oznacza to, że ogórek powinien być trzy razy dłuższy, niż wynosi jego szerokość. Taki kwaszeniak po ukiszeniu jest jędrny i chrupki. 

Skórka kwaszeniaków

Najlepsze kwaszeniaki mają cienką skórkę pokrytą dość gęsto brodawkami średniej wielkości. Właśnie po tym poznajemy idealne ogórki do kiszenia.

Ubarwienie ogórków 

Odmiany kwaszeniaków mogą różnić się między sobą barwą, białymi smugami (o mniejszym lub większym natężeniu) lub gęstością brodawek. Nie ma to większego znaczenia. Ważne, żeby kisić ogórki jednej odmiany.

Brak komory nasiennej

Najsmaczniejsze kwaszeniaki mają jak najmniejszą, pustą komorę nasienną. W młodych owocnikach ogórków, a takie są najlepsze do kiszenia, komora nasienna jest przezroczysta z ledwie zaznaczonym zalążkami przyszłych pestek.

Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Własności ogórków kwaszeniaków

Typowe kwaszeniaki  odporne są na choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze dyniowatych. Dzięki temu są mniej podatne na gnicie. Nie potrzebują również wielu oprysków, więc są zdrowsze. Kwaszeniaki mają też najwyższą zawartość cukrów, co jest niezwykle istotne, ponieważ to przemiana cukrów decyduje o kwaśno-winnym smaku ogórków. No i równie ważne, kwaszeniaki nie mogą mieć goryczki przy "ogonku".

Polecane odmiany kwaszeniaków

Najlepsze polskie odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia, odpowiadające wszystkim wymienionym wymaganiom, to:

  • Śremski,
  • Śremianin
  • Julina
  • Octopus
  • Andrus
  • Borus

Pytajcie w sklepach i na straganach właśnie o te odmiany ogórków. Poniżej ściągawka przydatna podczas zakupów.

Więcej o tajemnicach kiszenia znajdziecie w Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków  

Jak wybrać ogórki do kiszenia
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Sprytna ściągawka po czym poznać, które ogórki są dobre do kiszenia Link: https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/kiszenie-ogorkow-10-przykazan-sztuki-kiszenia-ogorkow-aa-8ioW-CvtS-Eqsd.html