Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Polecamy odmiany ogórków do kwaszenia
O finalnym smaku kiszonych ogórków decyduje surowiec, czyli ogórki. Musi być dobrej jakości i odpowiedniej wielkości. Zastanawiacie się, jakie ogórki wybrać do kiszenia? Podpowiadamy jak ocenić ogórki i jakie odmiany wybrać do kwaszenia.
Spis treści
- Co to są kwaszeniaki?
- Kształt ogórków do kiszenia
- Skórka kwaszeniaków
- Ubarwienie ogórków
- Brak komory nasiennej
- Własności ogórków kwaszeniaków
- Polecane odmiany kwaszeniaków
Co to są kwaszeniaki?
Ogórki przeznaczone do kiszenia na zimę nazywamy kwaszeniakami. Są to ogórki gruntowe.
Kształt ogórków do kiszenia
Mają charakterystyczny kształt wydłużonego cylindra. Kwaszeniaki nie mogą być przerośnięte na grubość. Ich kształt powinien być regularny. Zazwyczaj ich długość waha się od 5 cm do 15 cm. Większe ogórki nie są polecane. Trudniej byłoby je ułożyć w słoikach. Wiele lat temu opracowano wzór. Idealny stosunek długości do szerokości ogórka wynosi 3:1. Oznacza to, że ogórek powinien być trzy razy dłuższy, niż wynosi jego szerokość. Taki kwaszeniak po ukiszeniu jest jędrny i chrupki.
Skórka kwaszeniaków
Najlepsze kwaszeniaki mają cienką skórkę pokrytą dość gęsto brodawkami średniej wielkości. Właśnie po tym poznajemy idealne ogórki do kiszenia.
Ubarwienie ogórków
Odmiany kwaszeniaków mogą różnić się między sobą barwą, białymi smugami (o mniejszym lub większym natężeniu) lub gęstością brodawek. Nie ma to większego znaczenia. Ważne, żeby kisić ogórki jednej odmiany.
Brak komory nasiennej
Najsmaczniejsze kwaszeniaki mają jak najmniejszą, pustą komorę nasienną. W młodych owocnikach ogórków, a takie są najlepsze do kiszenia, komora nasienna jest przezroczysta z ledwie zaznaczonym zalążkami przyszłych pestek.
Własności ogórków kwaszeniaków
Typowe kwaszeniaki odporne są na choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze dyniowatych. Dzięki temu są mniej podatne na gnicie. Nie potrzebują również wielu oprysków, więc są zdrowsze. Kwaszeniaki mają też najwyższą zawartość cukrów, co jest niezwykle istotne, ponieważ to przemiana cukrów decyduje o kwaśno-winnym smaku ogórków. No i równie ważne, kwaszeniaki nie mogą mieć goryczki przy "ogonku".
Polecane odmiany kwaszeniaków
Najlepsze polskie odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia, odpowiadające wszystkim wymienionym wymaganiom, to:
- Śremski,
- Śremianin
- Julina
- Octopus
- Andrus
- Borus
Pytajcie w sklepach i na straganach właśnie o te odmiany ogórków. Poniżej ściągawka przydatna podczas zakupów.
Więcej o tajemnicach kiszenia znajdziecie w Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków