Fit coleslaw bez majonezu: dietetyczny przepis na surówkę z kapusty

Fit coleslaw bez majonezu: dietetyczny przepis na surówkę z kapusty
Autor: Shutterstock.com Fit coleslaw bez majonezu: dietetyczny przepis na surówkę z kapusty
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Coleslaw to amerykańska sałatka z posiekanej kapusty wymieszanej z sosem majonezowym. Nie zawsze możemy sobie pozwolić na taką rozpustę. Jak odchudzić tradycyjną sałatkę coleslaw? Zamiast majoeznu dodaj pyszny sos jogurtowy i gotowe! Sałatka nadal jest chrupiąca i przepyszna! 

SKŁADNIKI

  • 500 g kapusty białej poszatkowanej lub startej na tarce o dużych otworach
  • 1 marchew starta na tarce
  • 1 ogórek szklarniowy pokrojony w kostkę
  • 1/2 puszki lub 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego lub wegańskiego zamiennika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj kapustę z marchewką, ogórkiem i kukurydzą.
  • W oddzielnym naczyniu zmiksuj jogurt z sokiem cytrynowym i przyprawami. 
  • Do sałatki wlej sos jogurtowy. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw. 
  • Tak przygotowana sałatka pasuje niemal do wszystkiego. Może za wyjątkiem deseru. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej