Fit coleslaw bez majonezu: dietetyczny przepis na surówkę z kapusty
2022-01-07
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Coleslaw to amerykańska sałatka z posiekanej kapusty wymieszanej z sosem majonezowym. Nie zawsze możemy sobie pozwolić na taką rozpustę. Jak odchudzić tradycyjną sałatkę coleslaw? Zamiast majoeznu dodaj pyszny sos jogurtowy i gotowe! Sałatka nadal jest chrupiąca i przepyszna!
SKŁADNIKI
- 500 g kapusty białej poszatkowanej lub startej na tarce o dużych otworach
- 1 marchew starta na tarce
- 1 ogórek szklarniowy pokrojony w kostkę
- 1/2 puszki lub 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego lub wegańskiego zamiennika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/8 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj kapustę z marchewką, ogórkiem i kukurydzą.
- W oddzielnym naczyniu zmiksuj jogurt z sokiem cytrynowym i przyprawami.
- Do sałatki wlej sos jogurtowy. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Tak przygotowana sałatka pasuje niemal do wszystkiego. Może za wyjątkiem deseru.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?