Szpinak w sosie ostrygowym
Szpinak zasmażamy zazwyczaj z czosnkiem, nic w tym dziwnego, bo to para niemal doskonała. Jeśli masz chęć odejść nieco od tradycji polskiej kuchni przygotuj szpinak w sosie ostrygowym - pyszny, wyrazisty i aromatyczny.
Szpinak to warzywo, które można jeść pod różnymi postaciami, ale tradycyjnie podawany jest duszony z dodatkiem czosnku, śmietany i/lub jajka. Gdy ta wersja szpinaku już nam się znudziła, możemy wypróbować inne przepisy na szpinak na ciepło. Zmiana sposobu przyprawiania i dodatków może uczynić cuda i zmienić prozaiczną potrawę w kulinarne odkrycie. Szpinak, ze względu na swój neutralny smak doskonale komponuje się z dodatkami o bardziej wyrazistym smaku.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- opakowanie liści świeżego szpinaku
- 2-3 sosu ostrygowego
- szczypta domowej przyprawy typu vegeta
- cukier
- 2 łyżki białego wina
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- pół szklanki wody
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju.
- Dodać wino i sos, przyprawić i szybko zagotować.
- Mąkę rozpuścić w wodzie i wlać do szpinaku, delikatnie wymieszać i zagotować ponownie.