Szpinak w sosie ostrygowym

szpinak
Autor: Shutterstock Szpinak w sosie ostrygowym
łatwy
5 min
4

Szpinak zasmażamy zazwyczaj z czosnkiem, nic w tym dziwnego, bo to para niemal doskonała. Jeśli masz chęć odejść nieco od tradycji polskiej kuchni przygotuj szpinak w sosie ostrygowym - pyszny, wyrazisty i aromatyczny.

Szpinak to warzywo, które można jeść pod różnymi postaciami, ale tradycyjnie podawany  jest  duszony z dodatkiem czosnku, śmietany i/lub jajka. Gdy ta wersja szpinaku  już nam się znudziła, możemy  wypróbować inne przepisy na szpinak na ciepło. Zmiana sposobu przyprawiania i dodatków może uczynić cuda i zmienić prozaiczną potrawę w kulinarne odkrycie. Szpinak, ze względu na swój neutralny smak doskonale komponuje się z dodatkami  o bardziej wyrazistym smaku.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • opakowanie liści świeżego szpinaku
  • 2-3 sosu ostrygowego
  • szczypta domowej przyprawy typu vegeta
  • cukier
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak umyć i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju.
  • Dodać wino i sos, przyprawić i szybko zagotować.
  • Mąkę rozpuścić w wodzie i wlać do szpinaku, delikatnie wymieszać i zagotować ponownie.