Sos z tuńczyka do szparagów

2021-03-29
Sos tuńczykowy do szparagów
Autor: Shutterstock Sos tuńczykowy znakomicie podkreśla wyborny smak szparagów.
łatwy
0 min
4

Jak wiadomo szparagi to warzywa, które same w sobie są wystarczająco smaczne. Wystarczy przygotować aromatyczny dip i przekąska gotowa zwłaszcza, że sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Jak zrobić smakowity dip do szparagów z tuńczyka?

SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 limonka lub cytryna
  • pęczek kolendry
  • kawałek korzenia imbiru
  • sos tabasco
  • sól pieprz
  • pęczek szparagów zielonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi umyć, oczyścić i lekko obgotować.
  • Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski. Dodać skórkę startą z limonki (wcześniej należy ją sparzyć) oraz wyciśnięty sok. Wymieszać.
  • Dodać śmietanę, posiekaną kolendrę, starty imbir i odrobinę tabasco (tylko uważajmy, żeby nie przesadzić). Doprawić.
  • Jeśli ktoś lubi można dodać posiekaną cebulkę.
  • Dip podajemy z wcześniej obgotowanymi szparagami.
  • Dodatkowo można przygotować grzanki z masłem czosnkowym, które idealnie pasują do potrawy.