Sos z tuńczyka do szparagów
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Jak wiadomo szparagi to warzywa, które same w sobie są wystarczająco smaczne. Wystarczy przygotować aromatyczny dip i przekąska gotowa zwłaszcza, że sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Jak zrobić smakowity dip do szparagów z tuńczyka?
SKŁADNIKI
- 2 puszki tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym)
- 2 łyżki śmietany
- 1 limonka lub cytryna
- pęczek kolendry
- kawałek korzenia imbiru
- sos tabasco
- sól pieprz
- pęczek szparagów zielonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyć, oczyścić i lekko obgotować.
- Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski. Dodać skórkę startą z limonki (wcześniej należy ją sparzyć) oraz wyciśnięty sok. Wymieszać.
- Dodać śmietanę, posiekaną kolendrę, starty imbir i odrobinę tabasco (tylko uważajmy, żeby nie przesadzić). Doprawić.
- Jeśli ktoś lubi można dodać posiekaną cebulkę.
- Dip podajemy z wcześniej obgotowanymi szparagami.
- Dodatkowo można przygotować grzanki z masłem czosnkowym, które idealnie pasują do potrawy.