Tuńczyk: właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie kulinarne

Tuńczyk: właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie kulinarne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tuńczyk drapieżna ryba wędrowna.

Tuńczyk (Thunnus thynnus) to ryba drapieżna nieomal wszystkich oceanów. To również pyszne czerwone mięso. Wysoko cenione w całym świecie. Stek z tuńczyka niektórzy smakosze stawiają wyżej niż wołowy. Równie pyszny jest tuńczyk z puszki - nieodzowny dodatek do past i sałatek. Niektórzy wolą tę rybę w wersji surowej i przyrządzają z niej sushi. Rosnący popyt na tę wielką rybę  doprowadził do przełowienia gatunku. 

Tuńczyk - oceaniczny drapieżnik

Tuńczyk to gatunek drapieżnej ryby kostnoszkieletowej z rodziny makrelowatych. Ma mocno umięśnione ciało o wydłużonym kształcie torpedy. Jest bardzo szybki. Pływa ławicami. Długość życia tuńczyka wynosi nawet kilkadziesiąt lat.

Środowiskiem tuńczyka są tropikalne akweny Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, choć bywa spotykany również w chłodniejszych wodach Morza Północnego i Morza Barentsa.

Na rynku krajowym dostępne są trzy gatunki tej ryby: tuńczyk biały (Thunnus alalunga), tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares) oraz tuńczyk pasiasty – bonito (Katsuwonus pelamis).

Puszka tuńczyka, świeży chleb i masło - kolacja gotowa

 

Tuńczyk w puszce

Najbardziej popularny jest tuńczyk konserwowany w puszkach. Na półkach sklepowych znajdziemy rozmaite produkty puszkowane z tuńczykiem w roli głównej. W ofercie handlowej jest tuńczyk w kawałkach, jak i w postaci rozdrobnionej tzw. tuńczyk sałatkowy. Wybór tuńczyka nie ogranicza się wyłącznie do stopnia rozdrobnienia. Występuje on także w różnych zalewach: w sosie własnym, w wodzie oraz w oleju roślinnym.

Wartość odżywcza tuńczyka

Tuńczyk to źródło witaminy A, E, D oraz kwasów omega-3, których brakuje w diecie większości Polaków. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka oraz witaminy PP. To cenne składniki, dlatego warto włączyć tuńczyka do menu i wykorzystać go do przyrządzania dań na ciepło lub na zimno.

Badania naukowe udowodniły, że jedzenie tej ryby pomaga m.in. obniżyć poziom złego cholesterolu oraz chroni nas przed miażdżycą. Ile kalorii znajduje się w 100 g tuńczyka? Porcja tuńczyka w sosie własnym (100 g) to tylko 90 kcal, ale już tuńczyk w oleju to 190 kcal.

Czy wiesz, że...?

Tuńczyk jako drapieżnik, znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego, dlatego jego mięso kumuluje duże ilości rtęci, która wpływa negatywnie na nasz układ nerwowy. Nie musimy jednak wykluczać tuńczyka ze swojego jadłospisu. Jak często jeść tuńczyka? Jeśli sięgniemy po tę rybę 1-2 razy w tygodniu, to z pewnością nie zaszkodzimy naszemu organizmowi. Pamiętajmy jednak, że kobiety w ciąży powinny unikać jedzenia tej ryby, zwłaszcza w wersji surowej w sushi.

Smażony stek z tuńczyka to proste i pyszne danie

 

Co można zrobić z tuńczyka? Przepisy

Puszka tuńczyka w spiżarce uratowała niejedno istnienie ludzkie. Z tuńczyka w puszce można przyrządzić na szybko pyszny sos do makaronu. I obiad gotowy!

Polecamy: Spaghetti z tuńczykiem - obiad na szybko dla zapracowanych oraz  Szybkie naleśniki z tuńczykiem

Daniem klasycznym z tuńczyka jest sałatka nicejska.

Wypróbuj: Sałatka nicejska z tuńczykiem i fasolką szparagową

W dobrych sklepach rybnym można kupić polędwicę lub steki z tuńczyka. Warto zaopatrzyć się w kawałek tuńczyka i wypróbować przepisy z kuchni śródziemnomorskiej, tradycyjnie obfitującej w odpowiednie receptury.

Spróbuj: Pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym oraz  Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Lubicie sushi z tuńczykiem?

Jeśli tak, to nic prostszego jak spróbować zrobić je samemu. 

Polecamy: Sushi - przepis krok po kroku

Wielbicielom tradycyjnego tatara wołowego i modnej diety paleo polecamy zdrowszą wersję klasycznego dania.

Wypróbuj koniecznie: Tatar z tuńczyka z cytrusową nutą

Ocena: 4