Sałatka nicejska z fasolką szparagową: przepis

Sałatka nicejska z fasolką szparagową: przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Sałatka nicejska z fasolką szparagową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa kojarzy się głównie jako dodatek do drugich dań, ale świetnie sprawdzi się również jako składnik sałatek. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę nicejską z dodatkiem fasolki szparagowej. Sprawdź, jak ją przygotować.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki należy dokładnie umyć i oczyścić, gotujemy je w łupinach do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostygnięciu ziemniaki kroimy w kostkę.

  • Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli i cukru również około 10–15 minut, następnie po odcedzeniu blanszujemy i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki.

  • Pomidory należy sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, następnie pokroić w ćwiartki.

  • Do głębokiego naczynia włożyć ziemniaki, fasolkę, jajka, pomidory, cebulę, tuńczyka, oliwki i anchois. Dokładnie wymieszać.

  • Na przygotowane półmiski rozłożyć sałatę, a następnie wyłożyć na niej wszystkie składniki.

  • Całość polać przygotowanym sosem.

Ocena: 5