Nietypowe dania z fasolką szparagową - polecane przepisy

Nietypowe dania z fasolką szparagową - polecane przepisy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Co zrobić z fasolki szparagowej?

Najczęściej fasolkę szparagowa jemy na ciepło z masłem i bułka tartą, jako dodatek do drugiego dania. Dla urozmaicenia jadłospisu proponujemy fasolkę w cieście i fasolkę z pomidorami.

Składniki:

  • 1/2 kg fasolki szparagowej

  • szklanka mąki

  • szklanka zimnej wody

  • jajko

  • olej do smażenia

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę umyć, obciąć końcówki i gotować we wrzącej wodzie ok. 10 minut.

  • Odcedzić i odsączyć na ręczniku papierowym.

  • Przygotować ciasto: zmiksować mąkę, wodę i jajko z dodatkiem soli.

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim namoczone w cieście fasolki na złoty kolor.

  • 1 kg fasolki szparagowej

  • 2 cebule

  • 1 czerwona papryka

  • 6 pomidorów

  • 3 łyżki oliwy

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

  • Cebulę drobno posiekać.

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i i pokroić w kostkę.

  • Do garnka wlać oliwę, wrzucić cebule i fasolkę, podgrzać, mieszając.

  • Dodać pomidory, paprykę i dusić ok. 30 minut.

  • Doprawić solą i pieprzem.

Ocena: 4,5