Zupa fasolowa - przepis na treściwą fasolówkę na wędzonce
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej podawana z ziemniakami i zaprawiana śmietaną. Najprostsza na świecie i najsmaczniejsza zupka obiadowa lubiana przez wszystkich.
Składniki
3 skrzydełka z kurczaka
1/2 kg fasolki szparagowej (może być z mrożonki)
1/4 selera
mały por
gałązka lubczyku
3 litry wody
1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pieprz)
pęczek świeżego koperku
200 g kwaśnej śmietany do zup (18%)
Przygotowanie krok po kroku:
Skrzydełka zalać zimną woda i podgotować, a następnie dołożyć do garnka pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Gotować 20 min.
Umytą fasolkę szparagową pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru, gotować 10 minut.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotować do miękkości.
Gotową już zupę zaprawić kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekany świeży koperek.
Nadal głodni? Oto kilka sprawdzonych przepisów na dnia z fasolką szparagową:
Zupa krem z fasolki szparagowej
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych