Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa po grecku jest świetna jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie, zwłaszcza dla osób, które nie jedzą mięsa. Fasolka szparagowa po grecku ma intensywny smak i doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Warto wypróbować ten przepis na fasolkę szparagową właśnie teraz, kiedy warzywa są najświeższe. Ilości natki i czosnku nie trzeba się kurczowo trzymać – wszystko zależy od tego, czy lubimy łagodniejsze, czy bardziej wyraziste dania. 

Składniki

  • 1 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

  • sól

  • 4 łyżki siekanej pietruszki

  • opcjonalnie: ok. 20 dag sera feta (można zastąpić innymi gatunkami, np. serem pleśniowym)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj fasolkę szparagową: przebierz ją i odrzuć nienadające się strączki, pozostałe umyj i odetnij ogonki.

  • Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzej olej lub oliwę z oliwek i dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż aż się zeszkli.

  • Dodaj fasolkę szparagową i całość podlej wodą (około pół szklanki).

  • Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

  • Kiedy fasolka będzie miękka i oblepiona czosnkiem, a woda wyparuje, solimy do smaku i dodajemy natkę pietruszki.

  • Fasolka szparagowa jest już gotowa, ale można ją dodatkowo posypać pokruszoną fetą lub innym serem i zapiec w piekarniku.