Jak mrozić fasolkę szparagową? [SPRAWDZONE RADY+WIDEO]

Jak mrozić fasolkę szparagową? [SPRAWDZONE RADY+WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Fasolka szparagowa może gościć na naszych stołach także zimą. Jeśli ją odpowiednio przygotujemy do mrożenia, nie straci swoich właściwości!

Świeżą fasolką szparagową można delektować się cały rok. Z powodzeniem można ten smak lata zamknąć w woreczkach i zamrozić. Jednak trzeba to zrobić odpowiednio, by fasola nie straciła swej kruchości i koloru

Sezon na fasolkę szparagową trwa krótko. Nie da się najeść jej na zapas, ale z powodzeniem można ją zamrozić.

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową – zarówno zieloną, jak i żółtą – można zamrozić i tak przetrzymać do wiosny. Jednak należy ją odpowiednio przygotować do tego procesu. Najpierw zerwaną fasolę myjemy i odcinamy końce. Jeśli strączki fasolki szparagowej są zbyt długie, można je pokroić na połówki.

Następnie trzeba ją krótko podgotować. Wystarczą trzy do pięciu minut we wrzątku. Gorącą fasolkę szparagową wrzucamy do zimnej wody na sekundę. Można też wysypać ją na cedzak i wstawić pod bieżącą, zimną wodę. Taką fasolę lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, by pozbyć się z niej nadmiaru wody.

Na koniec fasolkę szparagową wrzucamy do woreczków, te zawiązujemy i wkładamy do zamrażalnika.

Ocena: 3,2