Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to gotowe danie np. na lekką kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to  doskonały dodatek do mięs, sprawdzi się tez jako samodzielne danie. Można do niej dodać także czosnek  i więcej przypraw - wtedy  wystarczy  tylko otworzyć słoik, podgrzać jego zawartość i na przykład posypać ją tartym serem - ciepła kolacja gotowa!

Składniki

  • 1 kg fasolki  szparagowej

  • 75 dag  pomidorów

  • 2 dag soli

  • 2 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę umyć, obciąć końcówki, pokroić na kawałki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty.

  • Gorącą fasolkę wsypać do wymytych i wyparzonych słoików.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozgotować pod przykryciem. Zblendować lub przetrzeć, doprawić solą i cukrem, ponownie zagotować.

  • Wrzącym przecierem zaleć fasolkę w słoikach, Zamknąć i pasteryzować ok. 45 minut.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0