Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jędrna fasolka szparagowa gotowa do spożycia prosto ze słoika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę to marzenie każdej gospodyni. Szczególnie jeśli mamy dostęp do obfitych zbiorów jędrnej i soczystej fasolki szparagowej. Przetwory z fasolki szparagowej wymagają podwójnej pasteryzacji w odstępach czasu. Inaczej rozwiną się w nich formy przetrwalnikowe bakterii i grzybów, które zniszczą naszą pracę. Podczas przygotowywania przetworów z fasoli strączkowej bardzo ważne jest przestrzeganie higieny: umycie rąk, wyparzenie wszystkich naczyń z którymi będzie stykać się fasolka. 

Składniki

  • 6 kg fasoli szparagowej, żółtej lub zielonej

  • 2 główki czosnku

  • cukier

  • sól

  • woda

  • 12 słoików o pojemności 0,9 l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odciąć końcówki strączków fasoli, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu wrzenia gotować 5 minut. Odcedzić i ostudzić.

  • Strączki fasoli ułożyć pionowo w czystych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce cukru i 1 łyżeczce soli oraz po 1 nieobranym ząbku czosnku. Słoiki napełnić zimną wodą pozostawiając około 1 cm do powierzchni słoika.

  • Słoiki wstawić do specjalnego garnka do wekowania z wkładką lub dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości 2/3 słoika, przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika, tak aby woda tylko lekko perliła się i gotować pod przykryciem przez 60 minut. Wyjąć gorące słoiki i odstawić na 24 do 36 godzin.

  • Po 24 godzinach, a jeśli jest chłodno to nawet po 36 godzinach słoiki ponownie wstawić do garnka, wlać wodę do 2/3 wysokości i doprowadzić do wrzenia. Od chwili gdy woda zawrze gotować na małym ogniu przez 60 minut. Wyjąć słoiki i pozostawić do ostudzenia.

  • Wystudzone słoiki opatrzyć etykietą z datą pasteryzacji i wynieść do spiżarni lub piwnicy. W ten sposób przygotowaną fasolkę można przechowywać do 12 miesięcy.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5