Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików

2021-04-01
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej to smaczny dodatek do obiadu - na ciepło lub na zimno.
łatwy
60 min
4

Sposób na zamknięcie letniego smaku fasolki i świeżych pomidorów. Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej może być źródłem witamin w zimnych miesiącach - w postaci ciepłego dodatku do obiadu, zimnej przekąski lub... bazy do zupy warzywnej. Podajemy sprawdzony przepis na szparagówkę w pomidorach.

Polecamy też:

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym

Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Zupa jarzynowa z fasolą

Zupa krem z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć i obgotować w dużej ilości osolonej wody ok 10 min. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i dusić na niewielkim gazie aż się rozpadną, przetrzeć przez sito lub zblendować, posolić do smaku.
  • Gorącym przecierem napełnić czyste słoiki do wysokości 1/3 ich wysokości. Włożyć do przecieru fasolkę i dokładnie zamknąć słoje. Pasteryzować ok. 30 min.