Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycące danie obiadowe z makaronu, warzyw i sera ricotta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta to pyszne bezmięsne danie obiadowe. Można go przygotować szybko, jeśli będziecie dobrze zorganizowani. Co to oznacza? Najpierw gotujemy wodę, a potem we wrzątku makaron i fasolkę, które gotują się najdłużej. Potem pójdzie już jak z płatka. A cudowny serowy sos odwdzięczy się wam za wszystkie trudy kremowym smakiem. 

Składniki

  • 500 g makaronu wstążki

  • 1 mała cukinia

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej

  • 150 g zielonego groszku (opcjonalnie)

  • 250 g serka ricotta

  • oliwa

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki tartego parmezanu lub pecorino

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makron ugotować w osolonym wrzątku. Gotować o 1 minutę mniej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedzić.

  • Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 minut.

  • Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Na dużej patelni rozgrzać olej dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć 4-6 minut.

  • Dodać fasolkę i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Na koniec dodać zielony groszek cukrowy i ricottę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

  • Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty. 

  • Podawać od razu posypane tartym parmezanem. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8