Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami - szybki i zdrowy pomysł na fasolkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szybkie danie z fasolki - inne niż nasza tradycyjna fasolka z masłem i bułką tartą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami to  przepis z basenu Morza Śródziemnego na aromatyczne i łatwe do przygotowania danie z fasolki szparagowej.  Doskonałe na lunch, dodatek do obiadu, po prostu pyszna bomba witaminowa.

Składniki

  • 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej

  • 1/2 cebuli

  • oliwa

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 duże pomidory

  • 1/8 łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę oczyścić, pokroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę.

  • Na patelni lub w rondlu o grubym dnie (ważne, by naczynie można było przykryć) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty.

  • Czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, smażyć przez 1 minutę. Dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez kolejną minutę.

  • Pomidory pokrój w drobna kostkę, możesz też zetrzeć je na tarce bezpośrednio na patelnię - na części ostrymi, lekko postrzępionymi oczkami, dzięki którym skórka z pomidorów nie będzie przeszkadzała. Można też pomidory obrać ze skórki.

  • Dodać cynamon i sporą szczyptę soli.

  • Zamieszać i przykryć patelnię pokrywką. Dusić na dużym ogniu do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos zagęszczony przez odparowanie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1