Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych to pyszny dodatek do grillowych dań. Jest sycąca i łatwa w przygotowaniu. Jędrna fasolka i ogórki oraz pyszny czosnkowy winegret zamieniają proste składniki w najlepszą sałatkę grillową. 

Składniki

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej

  • 300 g ogórków małosolnych

  • 1 sałata rzymska

  • Na sos:

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy

  • Do dekoracji:

  • 1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę szparagową ugotować al dente, tak aby była ugotowana, ale zachowała chrupkość. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki wielkości kęsa. 

  • Ogórka pokroić w słupki. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki. 

  • Wymieszać fasolkę, ogórki małosolne i sałatę.

  • Do soku z cytryny dolać 2 łyżki wody, doprawić cukrem i solą, dobrze zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 5 minut.

  • Ponownie dobrze wymieszać, dolać oliwę i zmiksować na w miarę jednolitą emulsję. 

  • Tak przygotowanym winegretem polać sałatkę. Posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5