Weź awokado i mozzarellę. Ta ekspresowa sałatka to eksplozja smaków
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z awokado na szybko? Najprostszym rozwiązaniem jest wyśmienita sałatka z awokado i włoskiego sera mozzarella. Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka uzupełniona jogurtowym sosem zaskoczy smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmuje tylko kilka minut. Przekonajcie się sami i wybierzcie sprawdzony przepis na obłędną sałatkę z awokado i mozzarelli.
Co można dodać do sałatki z awokado?
W tym prostym przepisie na kolorową sałatkę pierwsze skrzypce grają zielone awokado i włoski ser mozzarella. Sałatka jest wzbogacona także innymi składnikami, które świetnie się komponują. Wszystkie produkty są w sklepach bez względu na porę roku, więc tę wyborną sałatkę można robić na różne okazje. Bez okazji też rewelacyjnie smakuje.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować pyszną, zdrową i kolorową sałatkę? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- miks sałat
- awokado
- mozzarella
- pomidory
- czarne oliwki
- sok z cytryny
- składniki do sosu – jogurt grecki, ocet winny, świeży tymianek i przyprawy
Jak zrobić sałatkę z awokado i mozzarelli?
Przepis na ten wyborny przysmak z awokado i mozzarellą w rolach głównych nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Sałatkę robi się błyskawicznie. Jest gotowa w nie więcej niż 10 minut.
Jak więc zrobić pełną smaku domową sałatkę z awokado i mozzarelli? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia przygotowanie.
- 1. krok – przygotowanie sosu jogurtowego
- 2. krok – pokrojenie awokado, pomidorów i oliwek oraz mozzarelli
- 3. krok – ułożenie składników na sałacie
- 4. krok – skropienie sałatki sosem jogurtowym
Jak podawać sałatkę z awokado i mozzarelli?
Wyborna sałatka z dodatkiem pełnego zdrowia awokado i włoskiej mozzarelli jest uniwersalna. Sprawdzi się przez cały rok na różne okazje. To pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Sałatkę można serwować na drugie śniadanie, kolację lub zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy.
Kolorową sałatkę z awokado i mozzarelli można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą jej smak. To podstawowy przepis, więc można go modyfikować według własnych gustów kulinarnych. Do sałatki przyrządzonej z zielonego awokado można dodać ulubione orzechy lub migdały. Podkręcą ją także prażone pestki słonecznika lub dyni. Sytość zapewnią ugotowane na twardo jajka, kawałki pieczonego kurczaka lub szynka.
SKŁADNIKI
- 50 g miksu sałat
- 2 pomidory
- 1 awokado
- 120 g sera mozzarella
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
sos:- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z octem winnym, listkami tymianku oraz solą i pieprzem.
- Awokado przekroić na pół, usuną pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Na półmisku lub dużym talerzu ułożyć sałatkę. Na niej ułożyć pokrojone w plastry pomidory i oliwki oraz awokado i porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę.
- Sałatkę skropić sosem.
- Podawać z ulubionym pieczywem lub bez.