Sushi - przepis krok po kroku

2021-03-29
Joanna Szyndler
Sushi - przepis krok po kroku
Autor: Shutterstock Jak zrobić sushi? To nie jest wcale takie trudne - nawiększym sekretem dobrego sushi jest prawidłowo ugotowany odpowiedni ryż.
średni
30 min
4

Aby zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale iść do drogiej restauracji. Sushi można przygotować w domu. Przepis nie jest skomplikowany. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować ten wyśmienity przysmak kuchni japońskiej.

SKŁADNIKI

  • torebka ryżu japońskiego (może być zwykły)
  • 200g łososia lub tuńczyka
  • zielony ogórek
  • 5 paluszków krabowych
  • 5 krewetek
  • rzepa
  • 5 listków wodorostów nori
  • wasabi
  • majonez (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sushi najważniejszy jest ryż. Najlepiej, jeśli użyjemy oryginalnego, japońskiego, jeśli jednak takiego nie mamy, można sięgnąć po ryż z odmiany o okrągłych ziarnach. Należy go najpierw dokładnie opłukać, tak aby woda, którą go zalewamy, pozostała przezroczysta. Powinny wystarczyć cztery płukania. Po opłukaniu ryz gotujemy.
  • Łososia lub inną kupioną rybę obieramy ze skóry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Łosoś jest jednym z najpopularniejszych dodatków do sushi maki. Po usmażeniu kroimy łososia w jak najdłuższe paski. Do sushi często dodaje się także surowego łososia lub tuńczyka.
  • Oprócz ryb do maki dobrze jest dodać awokado, które powinno być miękkie. Dobrym dodatkiem do sushi maki są także: ogórki, paluszki krabowe, krewetki, rzepa.
  • Na matę bambusową kładziemy 1 listek wodorostów nori, tak aby zwrócony był lśniącą stroną  do dołu. Na nori ugniatamy ugotowany ryż, pozostawiając po jednej, szerszej stronie, 2 cm wolne.
  • Na środku nori smarujemy ryż wasabi, a następnie układamy wybrane składniki w dowolnej kombinacji. Aby maki lepiej się kleiły, można też dodać odrobinę majonezu.
  • Zaczynamy rolować nori od dłuższego brzegu, wraz z bambusową matą. Cały czas należy dociskać matę. Zwinięty rulon kroimy na ok. 2-3 cm równe kawałki. Należy użyć do tego bardzo ostrego noża.
Joanna Szyndler