Sushi - przepis krok po kroku
2021-03-29
średni
30 min
4
Aby zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale iść do drogiej restauracji. Sushi można przygotować w domu. Przepis nie jest skomplikowany. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować ten wyśmienity przysmak kuchni japońskiej.
SKŁADNIKI
- torebka ryżu japońskiego (może być zwykły)
- 200g łososia lub tuńczyka
- zielony ogórek
- 5 paluszków krabowych
- 5 krewetek
- rzepa
- 5 listków wodorostów nori
- wasabi
- majonez (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sushi najważniejszy jest ryż. Najlepiej, jeśli użyjemy oryginalnego, japońskiego, jeśli jednak takiego nie mamy, można sięgnąć po ryż z odmiany o okrągłych ziarnach. Należy go najpierw dokładnie opłukać, tak aby woda, którą go zalewamy, pozostała przezroczysta. Powinny wystarczyć cztery płukania. Po opłukaniu ryz gotujemy.
- Łososia lub inną kupioną rybę obieramy ze skóry i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Łosoś jest jednym z najpopularniejszych dodatków do sushi maki. Po usmażeniu kroimy łososia w jak najdłuższe paski. Do sushi często dodaje się także surowego łososia lub tuńczyka.
- Oprócz ryb do maki dobrze jest dodać awokado, które powinno być miękkie. Dobrym dodatkiem do sushi maki są także: ogórki, paluszki krabowe, krewetki, rzepa.
- Na matę bambusową kładziemy 1 listek wodorostów nori, tak aby zwrócony był lśniącą stroną do dołu. Na nori ugniatamy ugotowany ryż, pozostawiając po jednej, szerszej stronie, 2 cm wolne.
- Na środku nori smarujemy ryż wasabi, a następnie układamy wybrane składniki w dowolnej kombinacji. Aby maki lepiej się kleiły, można też dodać odrobinę majonezu.
- Zaczynamy rolować nori od dłuższego brzegu, wraz z bambusową matą. Cały czas należy dociskać matę. Zwinięty rulon kroimy na ok. 2-3 cm równe kawałki. Należy użyć do tego bardzo ostrego noża.