Nacinany schab z szynką i jabłkami: łatwy przepis na efektowną pieczeń
Pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Britta
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Smakowity pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym to doskonały zdrowy i pożywny obiad. Zapoznaj się z tymprostym przepisem.
Składniki
1 torebka Ryżu Brązowego (np. marki Britta)
2 filety z tuńczyka
50 g marynowanych kaparów
150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
1 cytryna
ok. 100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
bazylia do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.
W międzyczasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.
Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
Upieczonego tuńczyka, polanego sosem, podaj z porcją brązowego ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.