Pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym

Pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Britta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Smakowity pieczony tuńczyk  w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym to doskonały zdrowy i pożywny obiad. Zapoznaj się z tymprostym przepisem.

Składniki

  • 1 torebka Ryżu Brązowego (np. marki Britta)

  • 2 filety z tuńczyka

  • 50 g marynowanych kaparów

  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego

  • 1 cytryna

  • ok. 100 ml oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

  • bazylia do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.

  • W międzyczasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.

  • Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.

  • Upieczonego tuńczyka, polanego sosem, podaj z porcją brązowego ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.

Ocena: 0