Tajska sałatka arbuzowa: świeża, soczysta, pyszna
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Świeża, soczysta i pełna smaku sałatka to idealny sposób na wykorzystanie arbuza. Świetnie smakuje jako przekąska. Idealnie podkreśli aromat grillowanego mięsa i wędlin. Jest lekka i pyszna! Zróbcie koniecznie!
Dlaczego arbuz jest dobry na upały?
Sałatka arbuzowa jest idealna na upały. Arbuz to 95% woda zamknięta w miąższu owocu. Miąższ arbuza bogaty jest w mikroelementy. Dlatego zjedzenie arbuza daje efekt chłodzenia od wewnątrz. Zarówno arbuz, jaki ogórek, doskonale nawadniają wyczerpany skwarem orgniazm.
Czy usuwać pestki z arbuza?
Nie ma potrzeby usuwać pestek z arbuza. Pestki tego owocu są jadalne. Przyjemnie chrupią pod naciskiem zębów. Bogate są w tłuszcze i białka. Można je potraktować jako dodaktową wartość odżywczą. Ale jeśli Wam to nie pasuje, to śmiało możezie je usunąć.
Jak przechowywać sałatkę arbuzową?
Sałatkę można przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Należy przechowywać ją w lodówce. Maksymalnie 48 godzin od przygotowania.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę arbuzową:
- 4 szklanki arbuza (bez skórki, ale z pestkami) pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 1 ogórek obrany i pokrojony na grubsze plasterki
- ½ szklanki lekko upakowanych listków mięty, grubo posiekanych
- ¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
- Na tajski sos do sałatki:
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka azjatyckiego sosu rybnego lub sosu sojowego
- ½ łyżeczki sosu chili czosnkowego lub Sriracha
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników.
- W dużej misce wymieszaj sok z limonki, sok pomarańczowy, sos rybny, sos chili i imbir. Dopraw solą i pieprzem.
- Do tak przygotowanego dressingu dodaj pokrojonego arbuza i ogórka.
- Dodaj posiekaną miętę. Wymieszaj. Na koniec posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.