Tajska sałatka arbuzowa: świeża, soczysta, pyszna

Tajska sałatka arbuzowa: świeża, soczysta, pyszna
Autor: Shutterstock.com Soczyste kawałki arbuza i ogórka z miętą i orzeszkami ziemnymi
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Świeża, soczysta i pełna smaku sałatka to idealny sposób na wykorzystanie arbuza. Świetnie smakuje jako przekąska. Idealnie podkreśli aromat grillowanego mięsa i wędlin. Jest lekka i pyszna! Zróbcie koniecznie! 

Dlaczego arbuz jest dobry na upały?

Sałatka arbuzowa jest idealna na upały. Arbuz to 95% woda zamknięta w miąższu owocu. Miąższ arbuza bogaty jest w mikroelementy. Dlatego zjedzenie arbuza daje efekt chłodzenia od wewnątrz. Zarówno arbuz, jaki ogórek, doskonale nawadniają wyczerpany skwarem orgniazm. 

Czy usuwać pestki z arbuza?

Nie ma potrzeby usuwać pestek z arbuza. Pestki tego owocu są jadalne. Przyjemnie chrupią pod naciskiem zębów. Bogate są w tłuszcze i białka. Można je potraktować jako dodaktową wartość odżywczą. Ale jeśli Wam to nie pasuje, to śmiało możezie je usunąć. 

Jak przechowywać sałatkę arbuzową?

Sałatkę można przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Należy przechowywać ją w lodówce. Maksymalnie 48 godzin od przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę arbuzową:
  • 4 szklanki arbuza (bez skórki, ale z pestkami) pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
  • 1 ogórek obrany i pokrojony na grubsze plasterki
  • ½ szklanki lekko upakowanych listków mięty, grubo posiekanych
  • ¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
  • Na tajski sos do sałatki:
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka azjatyckiego sosu rybnego lub sosu sojowego
  • ½ łyżeczki sosu chili czosnkowego lub Sriracha
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania wszystkich składników.
  • W dużej misce wymieszaj sok z limonki, sok pomarańczowy, sos rybny, sos chili i imbir. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do tak przygotowanego dressingu dodaj pokrojonego arbuza i ogórka.
  • Dodaj posiekaną miętę. Wymieszaj. Na koniec posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej