Kolorowa sałatka z kalafiora z wiosennymi dodatkami
2022-05-17
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kolorowa sałatka z kalafiora jest łatwa do przygotowania, ma orzeźwiający smak i kuszący wygląd. Neutralny smak kalafiora stanowi doskonałe tło dla ostrzejszych w smaku warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior świeży lub paczka mrożonego kalafiora
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 2 czerwone cebule
- 1 spora papryka czerwona
- świeże zioła
- sos winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży kalafior podzielić na różyczki i obgotować w osolonym i odrobinę posłodzonym wrzątku. Podobnie postąpić z mrożonym, pilnując w obu przypadkach czasu gotowania - kalafior powinien być al dente. Odcedzić i przestudzić.
- Sałatę wyłożyć do salaterki, dodać cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w cienkie paski. Dodać ostudzonego kalafiora.
- Całość polać winegretem, posypać ulubionymi ziołami i wymieszać.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?