Kolorowa sałatka z kalafiora z wiosennymi dodatkami

Kolorowa sałatka z kalafiora z wiosennymi dodatkami
Autor: Shutterstock Kalafior, świeży lub mrożony, to doskonała baza dla wszelki sałatek
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kolorowa sałatka z kalafiora jest łatwa do przygotowania, ma orzeźwiający smak i kuszący wygląd. Neutralny smak kalafiora stanowi doskonałe tło dla ostrzejszych w smaku warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior świeży lub paczka mrożonego kalafiora
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 2 czerwone cebule
  • 1 spora papryka czerwona
  • świeże zioła
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży kalafior podzielić na różyczki i obgotować w osolonym i odrobinę posłodzonym wrzątku. Podobnie postąpić z mrożonym, pilnując w obu przypadkach czasu gotowania - kalafior powinien być al dente. Odcedzić i przestudzić.
  • Sałatę wyłożyć do salaterki, dodać cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w cienkie paski. Dodać ostudzonego kalafiora.
  • Całość polać winegretem, posypać ulubionymi ziołami i wymieszać.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej