Sałatka ze szparagami i fetą - palce lizać!
Szparagi doskonale smakują z kwaśnymi dodatkami. Proponuję lekką sałatkę z serem feta oraz truskawkami. Jest świeża i kolorowa, a do tego pyszna!
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Na pewno słyszałaś, że trzeba odciąć zdrewniałą część łodygi szparaga. Trudno określić jaką duży odcinek pędu należy odrzucić. W jednym szparagu to będzie 3 cm, w drugim 5cm. Przyjmuje się, że odcinamy dolną część szparaga, czyli około 1/3 długości. Najlepiej jednak odłamać zdrewniałą część. Natura sama wybiera w którym miejscu kończy się łyko. Zatem nie siłuj się, tylko zegnij pęd, a on sam pęknie w miejscu, gdzie nie ma już łykowatych włókien.
Jak gotować szparagi do sałatki?
Szparagi najlepiej gotować pionowo w wysokim i wąskim garnku. Zawsze główkami do góry. Czubek pędu jest bardzo delikatny i ugotuje się najszybciej. Dlatego może, a nawet powinien wystawać z wody. Ugotuje się we wrzących oparach. Szparagi gotujemy od 10 do 15 minut.
Można również szparagi usmażyć na patelni. Wystarczy rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju. Dodać pokrojone już szparagi i smażyć je aż zmiękną. Zajmuje to około 15 minut.
Dobrym sposobem jest także grillowanie szparagów. Zarówno na patelni grillowej, jak i na otwartym grillu. Szparagi grillujemy około 15 minut.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę ze szparagami i fetą:
- 350 g szparagów zielonych
- 100 g sera feta lub wegańskiego zamiennika
- 100 g truskawek
- 150 g mieszanki młodych liści sałat
- Na sos do sałatki szparagowej:
- 2 łyżki (30 ml) octu balsamicznego
- 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
- 2 łyżki (30 ml) miodu lub syropu z agawy
- 6 łyżek (90 ml) oliwy lub oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi ugotuj, usmaż lub zgrilluj. Pokrój na kawałki długości 5 cm.
- Truskawki pozbaw szypułek. Wytnij twardy rdzeń. Pokrój na połówki, a większe owoce na ćwiartki.
- Z podanych składników zmiksuj sos do sałatki.
- Na dużym talerzu ułóż liścia sałat. Na wierzchu rozrzuć kawałki szparagów i truskawek.
- Polej przygotowanym dressingiem (sosem). Posyp pokruszonym serem feta.