Sałatka ze szparagami i fetą - palce lizać!

Sałatka ze szparagami i fetą - palce lizać!
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi doskonale smakują z kwaśnymi dodatkami. Proponuję lekką sałatkę z serem feta oraz truskawkami. Jest świeża i kolorowa, a do tego pyszna! 

Jak przygotować szparagi do gotowania?

Na pewno słyszałaś, że trzeba odciąć zdrewniałą część łodygi szparaga. Trudno określić jaką duży odcinek pędu należy odrzucić. W jednym szparagu to będzie 3 cm, w drugim 5cm. Przyjmuje się, że odcinamy dolną część szparaga, czyli około 1/3 długości. Najlepiej jednak odłamać zdrewniałą część. Natura sama wybiera w którym miejscu kończy się łyko. Zatem nie siłuj się, tylko zegnij pęd, a on sam pęknie w miejscu, gdzie nie ma już łykowatych włókien. 

Jak gotować szparagi do sałatki?

Szparagi najlepiej gotować pionowo w wysokim i wąskim garnku. Zawsze główkami do góry. Czubek pędu jest bardzo delikatny i ugotuje się najszybciej. Dlatego może, a nawet powinien wystawać z wody. Ugotuje się we wrzących oparach. Szparagi gotujemy od 10 do 15 minut. 

Można również szparagi usmażyć na patelni. Wystarczy rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju. Dodać pokrojone już szparagi i smażyć je aż zmiękną. Zajmuje to około 15 minut.

Dobrym sposobem jest także grillowanie szparagów. Zarówno na patelni grillowej, jak i na otwartym grillu. Szparagi grillujemy około 15 minut. 

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę ze szparagami i fetą:
  • 350 g szparagów zielonych
  • 100 g sera feta lub wegańskiego zamiennika
  • 100 g truskawek
  • 150 g mieszanki młodych liści sałat
  • Na sos do sałatki szparagowej:
  • 2 łyżki (30 ml) octu balsamicznego
  • 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
  • 2 łyżki (30 ml) miodu lub syropu z agawy
  • 6 łyżek (90 ml) oliwy lub oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi ugotuj, usmaż lub zgrilluj. Pokrój na kawałki długości 5 cm. 
  • Truskawki pozbaw szypułek. Wytnij twardy rdzeń. Pokrój na połówki, a większe owoce na ćwiartki. 
  • Z podanych składników zmiksuj sos do sałatki. 
  • Na dużym talerzu ułóż liścia sałat. Na wierzchu rozrzuć kawałki szparagów i truskawek.
  • Polej przygotowanym dressingiem (sosem). Posyp pokruszonym serem feta. 
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej