Sałatka ze szparagami i fetą - palce lizać!
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szparagi doskonale smakują z kwaśnymi dodatkami. Proponuję lekką sałatkę z serem feta oraz truskawkami. Jest świeża i kolorowa, a do tego pyszna!
Jak przygotować szparagi do gotowania?
Na pewno słyszałaś, że trzeba odciąć zdrewniałą część łodygi szparaga. Trudno określić jaką duży odcinek pędu należy odrzucić. W jednym szparagu to będzie 3 cm, w drugim 5cm. Przyjmuje się, że odcinamy dolną część szparaga, czyli około 1/3 długości. Najlepiej jednak odłamać zdrewniałą część. Natura sama wybiera w którym miejscu kończy się łyko. Zatem nie siłuj się, tylko zegnij pęd, a on sam pęknie w miejscu, gdzie nie ma już łykowatych włókien.
Jak gotować szparagi do sałatki?
Szparagi najlepiej gotować pionowo w wysokim i wąskim garnku. Zawsze główkami do góry. Czubek pędu jest bardzo delikatny i ugotuje się najszybciej. Dlatego może, a nawet powinien wystawać z wody. Ugotuje się we wrzących oparach. Szparagi gotujemy od 10 do 15 minut.
Można również szparagi usmażyć na patelni. Wystarczy rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju. Dodać pokrojone już szparagi i smażyć je aż zmiękną. Zajmuje to około 15 minut.
Dobrym sposobem jest także grillowanie szparagów. Zarówno na patelni grillowej, jak i na otwartym grillu. Szparagi grillujemy około 15 minut.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę ze szparagami i fetą:
- 350 g szparagów zielonych
- 100 g sera feta lub wegańskiego zamiennika
- 100 g truskawek
- 150 g mieszanki młodych liści sałat
- Na sos do sałatki szparagowej:
- 2 łyżki (30 ml) octu balsamicznego
- 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
- 2 łyżki (30 ml) miodu lub syropu z agawy
- 6 łyżek (90 ml) oliwy lub oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi ugotuj, usmaż lub zgrilluj. Pokrój na kawałki długości 5 cm.
- Truskawki pozbaw szypułek. Wytnij twardy rdzeń. Pokrój na połówki, a większe owoce na ćwiartki.
- Z podanych składników zmiksuj sos do sałatki.
- Na dużym talerzu ułóż liścia sałat. Na wierzchu rozrzuć kawałki szparagów i truskawek.
- Polej przygotowanym dressingiem (sosem). Posyp pokruszonym serem feta.