Urzekająca sałatka z polędwiczką wieprzową i truskawkami w sosie malinowym – przepis Darii Ładochy

Sałatka z sosem malinowym
Autor: Iwona Witt-Czuprzyńska
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ta sałatka po prostu zachwyca – i smakiem, i wyglądem. Wspaniałe doznania smakowe daje połączenie truskawek z kozim serkiem i ogólnie smaków słonych ze słodko-kwaśnymi. Na kubeczkach smakowych non stop coś się dzieje. Sałatka jest sycąca dzięki polędwiczce i do tego orzeźwiająca dzięki owocom i akcentowi miętowemu.

SKŁADNIKI

  • polędwiczka wieprzowa
  • liście rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej (chyba że macie inne pod ręką)
  • truskawki
  • cebula czerwona
  • kozi ser pleśniowy (rolada)
  • maliny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • prażone pestki dyni
  • liście kolendry i mięty
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę w całości obtaczamy w ziołach i opiekamy na szybkim (mocnym) ogniu ze wszystkich stron, aż osiągnie preferowany stopień wysmażenia. Zostawiamy na chwilę mięso, by odpoczęło.
  • Na suchej patelni prażymy pestki dyni.
  • Na liściu sałaty rzymskiej układamy porwane liście sałat, pokrojone w czwórki truskawki, cebulę w półkrążki i kawałki sera koziego.
  • Kroimy polędwiczkę w talarki i dodajemy do sałaty.
  • W oddzielnej miseczce rozgniatamy widelcem maliny, dodajemy musztardę połączoną wcześniej z miodem. Mieszamy i takim sosem polewamy sałatkę z wszystkimi składnikami. Dodatkowo skrapiamy całość oliwą.
  • Wykończeniem naszej kunsztownej sałatki będą uprażone pestki dyni i listki świeżej kolendry i mięty.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej