Urzekająca sałatka z polędwiczką wieprzową i truskawkami w sosie malinowym – przepis Darii Ładochy
2022-05-27
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ta sałatka po prostu zachwyca – i smakiem, i wyglądem. Wspaniałe doznania smakowe daje połączenie truskawek z kozim serkiem i ogólnie smaków słonych ze słodko-kwaśnymi. Na kubeczkach smakowych non stop coś się dzieje. Sałatka jest sycąca dzięki polędwiczce i do tego orzeźwiająca dzięki owocom i akcentowi miętowemu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę w całości obtaczamy w ziołach i opiekamy na szybkim (mocnym) ogniu ze wszystkich stron, aż osiągnie preferowany stopień wysmażenia. Zostawiamy na chwilę mięso, by odpoczęło.
- Na suchej patelni prażymy pestki dyni.
- Na liściu sałaty rzymskiej układamy porwane liście sałat, pokrojone w czwórki truskawki, cebulę w półkrążki i kawałki sera koziego.
- Kroimy polędwiczkę w talarki i dodajemy do sałaty.
- W oddzielnej miseczce rozgniatamy widelcem maliny, dodajemy musztardę połączoną wcześniej z miodem. Mieszamy i takim sosem polewamy sałatkę z wszystkimi składnikami. Dodatkowo skrapiamy całość oliwą.
- Wykończeniem naszej kunsztownej sałatki będą uprażone pestki dyni i listki świeżej kolendry i mięty.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?