Ziemniaczki w sosie winegret - niecodzienny pomysł na codzienne ziemniaki

Ziemniaki w sosie winegret
Autor: Shutterstock Ziemniaki w sosie winegret najlepiej smakują lekko schłodzone
łatwy
20 min
4

Ziemniaki w sosie winegret to pyszny pomysł na podanie zwykłych, ale niezwykłych ziemniaków. Aromatyczny sos nadaje ziemniakom wyjątkowego charakteru i mocy. Takie ziemniaki to pyszna przekąska lub dodatek do pieczonych mięs.

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona cebula (opcjonalnie)
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, uważając, żeby nie rozgotować. Odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry lub kostkę.
  • Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, szczypiorek drobno posiekać, dodać do ziemniaków.
  • W niedużym zakręcanym słoiczku wymieszać musztardę z wodą, sokiem z cytryny i oliwą, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Słoik szczelnie zakręcić i wstrząsać nim przez chwilę, aż składniki połączą się i powstanie biała emulsja, winegret posolić do smaku.
  • Winegret wlać do wystudzonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, aby każda ziemniaczana kostka była pokryta sosem. Schłodzić przed podaniem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków?

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej