Ziemniaczki w sosie winegret - niecodzienny pomysł na codzienne ziemniaki
2022-03-09
łatwy
20 min
4
Ziemniaki w sosie winegret to pyszny pomysł na podanie zwykłych, ale niezwykłych ziemniaków. Aromatyczny sos nadaje ziemniakom wyjątkowego charakteru i mocy. Takie ziemniaki to pyszna przekąska lub dodatek do pieczonych mięs.
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona cebula (opcjonalnie)
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, uważając, żeby nie rozgotować. Odcedzić, ostudzić i pokroić w plastry lub kostkę.
- Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, szczypiorek drobno posiekać, dodać do ziemniaków.
- W niedużym zakręcanym słoiczku wymieszać musztardę z wodą, sokiem z cytryny i oliwą, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Słoik szczelnie zakręcić i wstrząsać nim przez chwilę, aż składniki połączą się i powstanie biała emulsja, winegret posolić do smaku.
- Winegret wlać do wystudzonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, aby każda ziemniaczana kostka była pokryta sosem. Schłodzić przed podaniem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?