Chrupka surówka z ogórka z marchewką i kalarepką - zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu
2022-04-26
łatwy
25 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surowe warzywa w wersji na chrupko: ogórek, marchew i kalarepka są jędrne i sztywne - idealne do krojenia w słupki. Tworzą przyjemnie chrupiącą, a jednocześnie soczystą całość.
Galeria: Najlepsze przepisy na surówki z marchewki
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 1 kalarepka
- 1 ogórek
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- sok z cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Ogórka umyć przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w słupki.
- Warzywa wymieszać, dodać do nich drobno posiekany koperek i ponownie wymieszać.
- Do małego zakręcanego słoiczka wlać olej, wodę i sok, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Słoiczek zakręcić i i wstrząsać nim intensywnie, aż składniki sosu połączą się, powstanie biała emulsja. Sosem polać surówkę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?