Chrupka surówka z ogórka z marchewką i kalarepką - zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu

Chrupka surówka z ogórka z marchewką i kalarepką - zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Lubicie chrupiąe surówki? Bo my bardzo! Surówka z ogórka, marchewki i kalarepki to ideał chrupkości!
łatwy
25 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surowe warzywa w wersji na chrupko: ogórek, marchew i kalarepka są jędrne i sztywne - idealne do krojenia w słupki. Tworzą przyjemnie chrupiącą, a jednocześnie soczystą całość. 

Galeria: Najlepsze przepisy na surówki z marchewki

SKŁADNIKI

  • 1 marchewka
  • 1 kalarepka
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny lub limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Ogórka umyć przekroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w słupki.
  • Warzywa wymieszać, dodać do nich drobno posiekany koperek i ponownie wymieszać.
  • Do małego zakręcanego słoiczka wlać olej, wodę i sok, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Słoiczek zakręcić i i wstrząsać nim intensywnie, aż składniki sosu połączą się, powstanie biała emulsja. Sosem polać surówkę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej