Sałatka z cykorii w sosie jogurtowym - dzięki niej polubisz cykorię!

Sałatka z cykorii w sosie jogurtowym - dzięki niej polubisz cykorię!
Autor: Shutterstock Goryczka cykorii znika, gdy połączy się ją ze słodkimi cytrusami i dobrym sosem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cykoria jest niezwykle zdrowa, ale nieco niedoceniana, ze względu na lekką goryczkę zawartą w jej smaku. Warto jednak w okresie chłodów jadać sałatki z cykorii, która doskonale komponuje się z cytrusami, jabłkami, orzechami i serami. Tym razem proponujemy jednak lekką wersję surówki z cykorii - bez sera, za to  z pysznym jogurtowym sosem.

SKŁADNIKI

  • 400 g cykorii (w dowolnym kolorze, choć czerwona cykoria efektowniej się prezentuje)
  • 2 spore pomarańcze
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mały jogurt śmietankowy
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie pół szklanki orzechów do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte cykorie przekroić wzdłuż, wyciąć z nich głąby i pokroić w paski.
  • Pomarańcze obrać, wyfiletować cząstki (niekoniecznie, ale bardziej elegancko) pokroić każdą cząstkę na pół.
  • Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pokropić sokiem z cytryny i odstawić.
  • Wymieszać jogurt z miodem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem i podawać posypaną uprażonymi orzechami.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej