Sałatka z cykorii w sosie jogurtowym - dzięki niej polubisz cykorię!
2022-02-02
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cykoria jest niezwykle zdrowa, ale nieco niedoceniana, ze względu na lekką goryczkę zawartą w jej smaku. Warto jednak w okresie chłodów jadać sałatki z cykorii, która doskonale komponuje się z cytrusami, jabłkami, orzechami i serami. Tym razem proponujemy jednak lekką wersję surówki z cykorii - bez sera, za to z pysznym jogurtowym sosem.
SKŁADNIKI
- 400 g cykorii (w dowolnym kolorze, choć czerwona cykoria efektowniej się prezentuje)
- 2 spore pomarańcze
- 1 winne jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 mały jogurt śmietankowy
- pół szklanki soku pomarańczowego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie pół szklanki orzechów do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte cykorie przekroić wzdłuż, wyciąć z nich głąby i pokroić w paski.
- Pomarańcze obrać, wyfiletować cząstki (niekoniecznie, ale bardziej elegancko) pokroić każdą cząstkę na pół.
- Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pokropić sokiem z cytryny i odstawić.
- Wymieszać jogurt z miodem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem i podawać posypaną uprażonymi orzechami.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?