Kozacka surówka obiadowa z kapusty, marchwi i rzodkiewki

Kozacka surówka obiadowa z kapusty, marchwi i rzodkiewki
Autor: Shutterstock.com Kozacka surówka obiadowa z kapusty, marchwi i rzodkiewki
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kozacka surówka z kapusty, marchwi i rzodkiewki pasuje do każdego obiadu. Jest niesamowicie chrupka, soczysta i przepyszna. Trzy warzywa doskonale się uzupełniają. Jeśli dodacie do niej zieleniny zyska na świeżym smaku. Wypróbujcie jeszcze dzisiaj surówkę ukraińskich kozaków! 

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 2 pęczki rzodkiewki 
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • zielenina do dekoracji: posiekana natka pietruszki lub koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Marchew zetrzeć na długie wiórki. Rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki. 
  • Wszystkie warzywa wymieszać razem. Posypać solą oraz cukrem. Zostawić na 10 minut. Następnie lekko wygnieść.
  • Surówkę przyprawić sokiem z cytryny i olejem. 
  • Przed podaniem posypać zieleniną. Smacznego! 
Rzodkiewka - czy warto jeść rzodkiewkę?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej