Mizeria po tajsku: pikantna i chrupka sałatka z ogórków

Mizeria po tajsku: pikantna i chrupka sałatka z ogórków
Autor: Shutterstock.com Tajska mizeria z ogórków, cebuli, ziół i orzeszków ziemnych w słodko-kwaśnym sosie
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy ktoś ma ochotę na fajną mizerię z ogórków? Hej, a może szukacie nowego przepisu na ogórkową sałatkę? Mizeria po tajsku to pikantna i chrupka sałatka z ogórków. Można ją zjeść solo lub podać jako przystawkę. Jest odświeżająca i rześka. Odżywcza dzięki dodatkowi cebuli i orzeszków ziemnych. Wypróbujcie przepis na łatwą tajską mizerię, która pasuje do wszystkiego! 

Jak urozmaicić mizerię po tajsku? Co można dodać? Co zmienić?

Chcesz trochę pomajstrować przy tym przepisie na mizerię z ogórków po tajsku? Nie krępuj się… W Tajlandii również jest tyle jej odmian, ile kucharzy. 

Dodaj awokado:  pokrojone w kostkę świeże awokado byłoby tutaj  pysznym dodatkiem.

Dodaj tajską bazylię:  jeśli masz pod ręką słodką tajską bazylię, doda to również niesamowitego smaku tej sałatce z ogórków.

Dodaj dodatkowe warzywa:  Tarta marchewka, poszatkowana kapusta lub edamame również byłyby fajnymi dodatkami, jeśli chcesz dodać kilka warzyw.

Przypraw na ostro:  dodaj plasterki tajskich papryczek chili lub pokruszone płatki czerwonej papryki, jeśli chcesz podgrzać tę sałatkę.

Rozgnieć ogórki: aby  uzyskać inną konsystencję i klimat, spróbuj rozgnieść zamiast pokroić ogórki! Po prostu pokrój ogórka wzdłuż na pół i połóż go na desce do krojenia. Na wierzchu umieść duży nóż szefa kuchni i delikatnie rozgniataj, aż ogórek zostanie rozbity na małe kawałki.

Składniki

Na mizerię po tajsku:

2 ogórki szklarniowe, przekrojone na pół, bez gniazda nasiennego

2 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki

pół małej czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki

1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry

1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty (opcjonalnie)

1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych

opcjonalne dodatki: prażone ziarna sezamu, pokruszone czerwone płatki chili

Na sos do tajskiej mizerii:

3 łyżki świeżego soku z limonki

2 łyżki oleju z awokado (lub oliwy z oliwek)

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)

1 mały ząbek czosnku, posiekany lub sprasowany

1 - 2 łyżki miodu lub brązowego cukru do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania dressingu do ogórkowej sałatki: Wymieszaj sok z limonki, olej, ocet ryżowy, ewentualnie sos rybny oraz czosnek i wybraną ilość słodziku w małej misce. Mieszaj do połączenia składników w jednorodną mieszaninę. Lub dodaj wszystkie składniki do słoika, zamknij i energicznie wstrząsaj, aż się połączą.

Pora na tajską mizerię z ogórków: Ogórków szklarniowych z cienka skórką nie musisz  obierać. Inne odmiany ogórków obierz. Przetnij ogórek wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuń gniazda nasienne. Jeśli tego nie zrobisz Twoja sałatka będzie pełna soku ogórkowego. To też jest w porządku. Rób, tak jak lubisz. Połówki ogórków, pokrój na półplasterki.

W dużej misce połącz ogórki, zieloną cebulę, czerwoną cebulę, kolendrę, miętę i orzeszki ziemne.

Skrop równomiernie dressingiem, a następnie wymieszaj do połączenia.

Podawaj natychmiast, udekorowane wybranymi dodatkami. Lub przykryj i wstaw do lodówki. Możesz przechowywać mizerię w lodówce przez 1 dobę.

Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej