Szaszłyki na grilla - 33 przepisy na pyszne szaszłyki z drobiu, mięsa, warzyw i owoców

2019-04-23 16:49

Szaszłyki na grilla warto przygotować nieco wcześniej. Zwłaszcza mięso warto zamarynować dzień wcześniej, wtedy po upieczeniu będzie kruche i soczyste. Ale warto też poeksperymentować i przygotować szaszłyki z innych składników - ryb, podrobów i owoców. Tych nie trzeba wcześniej przyprawiać, więc można iść na żywioł i przygotować pyszności z tego, co mamy akurat w lodówce.

szaszłyki.jpg
Autor: Archiwum

Spis treści

  1. Szaszłyki drobiowe na grilla
  2. Szaszłyki mięsne na grilla
  3. Szaszłyki rybne na grilla
  4. Szaszłyki warzywne na grilla
  5. Szaszłyki na grilla - przepisy gwiazd kuchni

Szaszłyki drobiowe na grilla

Szaszłyki drobiowe przygotowuje się szybko i nie trzeba ich długo marynować. Szybko również dochodzą na gorącym grillu, więc znakomicie sprawdzają się jako pierwszy gilowy przysmak podczas przyjęcia w ogrodzie - dla tych, którzy nie mogą się już doczekać na jedzenie. Mięsko z drobiu jest  delikatne i świetnie komponuje się z różnorodnymi smakami - od pikantnych, przez łagodne po słodkie.

Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla

Szaszłyki z drobiu: jak zrobić smakowite szaszłyki drobiowe

Szaszłyki z kurczaka w pomarańczowo-imbirowej marynacie

Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką

Szaszłyki z kurzych serduszek

Szaszłyki z wątróbki drobiowej

Szaszłyki z indyka i cukinii - atrakcyjna i zdrowa przekąska

Szaszłyki drobiowe na ostro

Szaszłyki z piersi kurczaka po indyjsku

Szaszłyki z kurczaka z ananasem i suszonymi śliwkami

Szaszłyki po gruzińsku

Szaszłyki z ziemniaków i boczku z grilla lub piekarnika

Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym

Szaszłyki mięsne na grilla

Miłośnicy mięsnych kąsków muszą uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Warto jednak poczekać, aby zjeść aromatycznego szaszłyka z karkówki czy polędwicy. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej. Po kilkunastu godzinach leżakowania w przyprawach nabierze wyrazistości i miękkości.

Jak zrobić szaszłyki z grilla w aromatycznej ziołowej marynacie

Szaszłyki z karkówki

Szaszłyki z szynki i moreli

Souvlaki, suwlaki: greckie szaszłyki z jagnięciny

Co to są kofty i jak je zrobić?

Szaszłyk z jelenia w sosie żurawinowym z kurkami

Szaszłyki z cielęciny z warzywami

Szaszłyki rybne na grilla

Ryby i owoce morza również warto nadziać na patyczki. To pomysł na urozmaicenie grillowego menu, ale także umożliwienie skosztowania grillowych potraw osobom na diecie. NIe muszą zadowalać się wtedy jedynie sałatką, bo takie szaszłyki, zwłaszcza jadane bez sosów, są zazwyczaj niskokaloryczne.

Orientalne szaszłyki z tuńczyka

Szaszłyki rybne z mintaja

Szaszłyki z krewetek „black tiger” z pomarańczami

Szaszłyki z łososia i ananasa

Szaszłyki warzywne na grilla

Nie przepadasz za mięsem lub rybami, lub nie chcesz ich jeść, ale kusi cię dymny aromat grillowanych dań? Do wyboru masz gamę produktów roślinnych, które znakomicie nadają się do zgrilowania. Tofu na przykład nabiera charakteru po  upieczeniu na grillu, a warzywa przygotowane na lekko chrupiąco mogą zauroczyć. Nie zapominajmy też o owocach - je również można jadać w wersji grillowanej.

Wegetariańskie szaszłyki z tofu

Szaszłyki ze śliwkami – przepis na pyszne danie z grilla

Szaszłyki z warzyw: pomysł na warzywa z grilla

Egzotyczne szaszłyki z nutą owocową

Szaszłyki z truskawek i mozzarelli - letnia przekąska

Grillowane truskawki z niebieskim serem - oryginalne szaszłyki z grilla

Szaszłyki na grilla - przepisy gwiazd kuchni

Szaszłyki z łososiem i śliwką: przepis Anny Starmach

Szaszłyki z łososia Nigelli Lawson

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i chorizo wg Pascala Brodnickiego

 

 

 

 

 

 

 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE