Szaszłyki na grilla - 33 przepisy na pyszne szaszłyki z drobiu, mięsa, warzyw i owoców
Szaszłyki na grilla warto przygotować nieco wcześniej. Zwłaszcza mięso warto zamarynować dzień wcześniej, wtedy po upieczeniu będzie kruche i soczyste. Ale warto też poeksperymentować i przygotować szaszłyki z innych składników - ryb, podrobów i owoców. Tych nie trzeba wcześniej przyprawiać, więc można iść na żywioł i przygotować pyszności z tego, co mamy akurat w lodówce.
Spis treści
- Szaszłyki drobiowe na grilla
- Proste szaszłyki na grilla - wieprzowe i nie tylko
- Oryginalne szaszłyki na grilla - z ryb i owoców morza
- Szaszłyki warzywne na grilla
- Jak zrobić szaszłyki na grilla - przepisy gwiazd kuchni
Szaszłyki drobiowe na grilla
Szaszłyki na grilla z kurczaka lub indyka przygotowuje się szybko i nie trzeba ich długo marynować. Szybko również dochodzą na gorącym grillu, więc znakomicie sprawdzają się jako pierwszy gilowy przysmak podczas przyjęcia w ogrodzie - dla tych, którzy nie mogą się już doczekać na jedzenie. Mięsko z drobiu jest delikatne i świetnie komponuje się z różnorodnymi smakami - od pikantnych, przez łagodne po słodkie.
Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla
Szaszłyki z drobiu: jak zrobić smakowite szaszłyki drobiowe
Szaszłyki z kurczaka w pomarańczowo-imbirowej marynacie
Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką
Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Szaszłyki z indyka i cukinii - atrakcyjna i zdrowa przekąska
Szaszłyki z piersi kurczaka po indyjsku
Szaszłyki z kurczaka z ananasem i suszonymi śliwkami
Szaszłyki z ziemniaków i boczku z grilla lub piekarnika
Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym
Proste szaszłyki na grilla - wieprzowe i nie tylko
Miłośnicy mięsnych kąsków muszą uzbroić się w trochę więcej cierpliwości. Warto jednak poczekać, aby zjeść aromatycznego szaszłyka z karkówki czy polędwicy. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej. Po kilkunastu godzinach leżakowania w przyprawach nabierze wyrazistości i miękkości.
Jak zrobić szaszłyki z grilla w aromatycznej ziołowej marynacie
Souvlaki, suwlaki: greckie szaszłyki z jagnięciny
Co to są kofty i jak je zrobić?
Szaszłyk z jelenia w sosie żurawinowym z kurkami
Szaszłyki z cielęciny z warzywami
Oryginalne szaszłyki na grilla - z ryb i owoców morza
Ryby i owoce morza również warto nadziać na patyczki. To pomysł na urozmaicenie grillowego menu, ale także umożliwienie skosztowania grillowych potraw osobom na diecie. Nie muszą zadowalać się wtedy jedynie sałatką, bo takie szaszłyki, zwłaszcza jadane bez sosów, są zazwyczaj niskokaloryczne.
Orientalne szaszłyki z tuńczyka
Szaszłyki z krewetek „black tiger” z pomarańczami
Szaszłyki warzywne na grilla
Nie przepadasz za mięsem lub rybami, lub nie chcesz ich jeść, ale kusi cię dymny aromat grillowanych dań? Zrób szaszłyki wegetariańskie na grilla. Do wyboru masz gamę produktów roślinnych, które znakomicie nadają się do grillowania. Tofu na przykład nabiera charakteru po upieczeniu na grillu, a warzywa przygotowane na lekko chrupiąco mogą zauroczyć. Nie zapominajmy też o owocach - je również można jadać w wersji grillowanej.
Wegetariańskie szaszłyki z tofu
Szaszłyki ze śliwkami – przepis na pyszne danie z grilla
Szaszłyki z warzyw: pomysł na warzywa z grilla
Egzotyczne szaszłyki z nutą owocową
Szaszłyki z truskawek i mozzarelli - letnia przekąska
Grillowane truskawki z niebieskim serem - oryginalne szaszłyki z grilla
Jak zrobić szaszłyki na grilla - przepisy gwiazd kuchni
Znani i lubiani także chętnie jedzą i polecają szaszłyki na grilla. My zaś polecamy kilka przepisów gwiazd kuchni, dla tych, którzy chcą zabłysnąć kulinarnym obyciem i czymś wyjątkowym.
Szaszłyki z łososiem i śliwką: przepis Anny Starmach
Szaszłyki z łososia Nigelli Lawson
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i chorizo wg Pascala Brodnickiego