Szaszłyki z drobiu: jak zrobić smakowite szaszłyki drobiowe?

2021-03-29
grill_szaszlyki_z_drobiu_jak.jpg
Autor: Shutterstock Szaszłyki z piersi kurczaka mają niewiele kalorii
łatwy
35 min
4

Sprawdź, jak smakują szaszłyki z kurczaka, papryki i pieczarek. Od wiosny do jesieni możesz przygotować je na ogrodowym grillu, zimą na elektrycznym, ale smaczne będą także z patelni grillowej lub z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 8 dużych pieczarek
  • 4 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka (albo pół czerwonej i pół zielonej)
  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • kostka rosołu drobiowego (najlepiej domowego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy pokroić pierś z kurczaka w małe kawałki.
  • Przygotować marynatę do mięsa: kostkę rosołową rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku. Do tego dodać jogurt i wsypać paprykę słodką i ostrą i wszystko wymieszać.
  • Do tak przygotowanej marynaty wrzucić kawałki kurczaka i zostawić w lodówce na ok 3 godziny.
  • Paprykę, pieczarki i cebulę pokroić na kawałki wielkości kawałków kurczaka.
  • Wyjąć mięso z marynaty i na patyczki nadziewać na przemian kurczaka, paprykę, cebulę i pieczarki.
  • Następnie szaszłyki zawinąć w folię aluminiową i położyć na rozgrzanym grillu.
  • Pod koniec grillowania zdjąć folię i jeszcze chwilę podpiec.