Szaszłyki z drobiu: jak zrobić smakowite szaszłyki drobiowe?

2017-05-30
grill_szaszlyki_z_drobiu_jak.jpg
Autor: Shutterstock Szaszłyki z piersi kurczaka mają niewiele kalorii
łatwy
35 min
4

Sprawdź, jak smakują szaszłyki z kurczaka, papryki i pieczarek. Od wiosny do jesieni możesz przygotować je na ogrodowym grillu, zimą na elektrycznym, ale smaczne będą także z patelni grillowej lub z piekarnika.

Składniki

2 podwójne filety z piersi kurczaka

8 dużych pieczarek

4 czerwone cebule

1 czerwona papryka (albo pół czerwonej i pół zielonej)

opakowanie jogurtu naturalnego

kostka rosołu drobiowego (najlepiej domowego)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Najpierw należy pokroić pierś z kurczaka w małe kawałki.

Przygotować marynatę do mięsa: kostkę rosołową rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku. Do tego dodać jogurt i wsypać paprykę słodką i ostrą i wszystko wymieszać.

Do tak przygotowanej marynaty wrzucić kawałki kurczaka i zostawić w lodówce na ok 3 godziny.

Paprykę, pieczarki i cebulę pokroić na kawałki wielkości kawałków kurczaka.

Wyjąć mięso z marynaty i na patyczki nadziewać na przemian kurczaka, paprykę, cebulę i pieczarki.

Następnie szaszłyki zawinąć w folię aluminiową i położyć na rozgrzanym grillu.

Pod koniec grillowania zdjąć folię i jeszcze chwilę podpiec.