Szaszłyki z drobiu: jak zrobić smakowite szaszłyki drobiowe?
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sprawdź, jak smakują szaszłyki z kurczaka, papryki i pieczarek. Od wiosny do jesieni możesz przygotować je na ogrodowym grillu, zimą na elektrycznym, ale smaczne będą także z patelni grillowej lub z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 8 dużych pieczarek
- 4 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka (albo pół czerwonej i pół zielonej)
- opakowanie jogurtu naturalnego
- kostka rosołu drobiowego (najlepiej domowego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw należy pokroić pierś z kurczaka w małe kawałki.
- Przygotować marynatę do mięsa: kostkę rosołową rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku. Do tego dodać jogurt i wsypać paprykę słodką i ostrą i wszystko wymieszać.
- Do tak przygotowanej marynaty wrzucić kawałki kurczaka i zostawić w lodówce na ok 3 godziny.
- Paprykę, pieczarki i cebulę pokroić na kawałki wielkości kawałków kurczaka.
- Wyjąć mięso z marynaty i na patyczki nadziewać na przemian kurczaka, paprykę, cebulę i pieczarki.
- Następnie szaszłyki zawinąć w folię aluminiową i położyć na rozgrzanym grillu.
- Pod koniec grillowania zdjąć folię i jeszcze chwilę podpiec.