Jak zrobić szaszłyki z grilla w aromatycznej ziołowej marynacie?
Klasyczne szaszłyki z grilla to kolorowa przekładanka kawałków mięsa i warzyw, ewentualnie owoców. Zobacz, jak je przyrządzić, aby były smaczne i ładnie podpieczone.
Spis treści
Szaszłyki to efektowny sposób na urozmaicenie grillowego menu. Stwarzają możliwość połączenia mięsa z warzywami, a poza tym są wygodne do jedzenia w warunkach "polowych": można je w razie potrzeby jeść bez sztućców i tacek. Oprócz mięsa, warzyw i przypraw do ich przyrządzenia wystarczy komplet patyczków do szaszłyków.
Zamarynuj mięso na szaszłyki
Na szaszłyki najlepiej nadaje się mięso, które podczas pieczenia nie wyschnie zbyt szybko, a więc niekoniecznie chude, z piersi kurczaka. Klasyczna wersja to szaszłyki z baraniny lub jagnięciny, ale dobre jest też mięso z udźca indyka, łopatka wieprzowa. Mięso najlepiej zamarynować w dzień poprzedzający imprezę. Marynata do szaszłyków powinna zawierać: zioła i przyprawy (np. tymianek, rozmaryn, szałwię – lub po prostu mieszankę ziół prowansalskich albo przyprawę go grillowanych mięs), czosnek, pieprz, sól. Do nich dodajemy element kwaśny i alkohol (sok z cytryny, czerwone wino lub odrobinę wódki - dzięki temu mięso skruszeje) i olej. Pokrojone na niewielkie kawałki mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Przygotuj warzywa (lub owoce)
W dniu imprezy trzeba przygotować resztę składników, np. paprykę, cukinię, cebulę, pomidorki czereśniowe, łodygę selera naciowego, plastry świeżego ananasa. Warzywa trzeba oczyścić, paprykę pokroić na niewielkie kawałki, cukinię w plasterki, łodygę selera naciowego w grubsze plasterki, plastry ananasa na ćwiartki, cebule - w piórka. Pomidorki zostawiamy w całości. Ważne jest, by kawałki mięsa i kawałki warzyw były mniej więcej tej samej wielkości.
Nabij składniki na patyczki
Patyczki do szaszłyków warto wcześniej namoczyć w wodzie – nie będą się paliły. Na osuszone patyczki nadziewamy na przemian kawałki osączonego z marynaty mięsa i warzyw lub ananasa. Gotowe szaszłyki można za pomocą pędzelka posmarować cienko olejem lub marynatą z mięsa.
Grillujemy bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie lub na specjalnych tackach do grillowania, obracając od czasu do czasu, by szaszłyki ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Trzeba uważać, by nie trzymać szaszłyków zbyt długo na ruszcie - mięso powinno się zrumienić i stracić surowość, za to warzywa nie powinny być zbyt miękkie. Z reguły wystarczy 25-30 minut (drobiowe grillujemy krócej, z wieprzowiny i baraniny nieco dłużej).