Ananas - jakie ma właściwości zdrowotne?
Ananas to pyszny owoc, który warto dodawać do sałatek, mięs lub deserów. Substancje w nim zawarte chronią organizm przed chorobami wieńcowymi, zakrzepicą, zapaleniem stawów, osteoporozą i otyłością. Jak dołączyć ananasa do codziennej diety?
Ananas to obfite źródło witamin i mikroelementów. Owoc ten jest bogaty w miedź, żelazo i mangan, które wzmacniają układ kostny, nerwowy oraz krwionośny. To też skarbnica witaminy C, dzięki której nie chorujemy na sezonowe infekcje. Aby ananas zachował wszystkie swoje właściwości, najlepiej spożywać go na surowo.
Owoc ten swe niezwykłe właściwości zawdzięcza bromelainie - czyli związkowi o charakterze przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Dzięki bromelainie ananas pomaga osobom cierpiącym na choroby zapalne stawów, a nawet tym z chorobami układu oddechowego (z zapaleniem oskrzeli czy migdałków podniebiennych). Substancja ta ma również wpływ na spalanie tłuszczu i trawienie. Dlatego też ananasy zaleca się osobom walczącym z nadwagą. I co bardzo ważne, bromelaina działa jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. te z kwasem salicylowym - aspiryna, polopiryna), zatem pomaga osobom z tendencjami do chorób układu krwionośnego lub już chorującym na zapalenie żył.
Związek ten pomaga rozpuszczać tworzące się zakrzepy krwi i chroni przed zakrzepicą, udarem czy zawałem. W związku z tym, że ananas jest bardzo słodki (szczególnie ten syropie), to powinni unikać go diabetycy.