Szaszłyki z truskawek i mozzarelli - letnia przekąska [przepis]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Truskawki to hit czerwca. W końcu możemy się nimi nacieszyć, ale pamiętajmy, że sezon na nie nie trwa zbyt długo i w połowie lipca będzie się trzeba z nimi pożegnać. Warto już teraz pomyśleć nad ciekawymi przepisami z truskawkami - takimi jak szaszłyki.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mozzarelli (najlepiej w małych kulkach)
- 400 g truskawek
- 1 pęczek bazylii
- 20 małych pomidorków koktajlowych
- 20 czarnych oliwek
- ocet balsamiczny (gęsty)
- 4-5 łyżek oliwy
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy oczyszczoną i posiekaną papryczką chilli. Całość ucieramy na gładką masę.
- Umyte truskawki nabijamy na patyczki do wykałaczek naprzemiennie z pomidorami, kulkami mozzarelli, oliwkami i listkami bazylii.
- Szaszłyki skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Podajemy np. na rukoli. Smacznego!