SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA I ANANASA, przepis dla odchudzających się

Szaszłyki z łososia i ananasa
Autor: Shutterstock Szaszłyki z łososiem i ananasem
łatwy
25 min
4

Przepis na szaszłyki z łososia z ananasem jest bardzo prosty i oryginalny. Łosoś cudownie przenikna słodyczą ananasa i pikatną glazurą, sprawiając, że odchudzanie staje się przyjemnością. Przepis na szaszłyki z łososia z ananasem naprawdę warto wypróbować! Polecamy ten przepis nie tylko odchudzającym się.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na łososiowe szaszłyki

SKŁADNIKI

  • NA 6 SZASZŁYKÓW:
  • 300 g filetów z łososia
  • 250 g obranego ananasa
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • GLAZURA:
  • 3 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 30 ml białego octu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • SOS:
  • 100 g jogurtu bałkańskiego lub śmietany dwunastki
  • pół cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • GLAZURA: Czosnek w łupinach i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulą, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować w blenderze. Glazurą posmarować szaszłyki.
  • SZASZŁYKI: łososia odciąć skórkę, umyć i osuszyć. Wyjąć ości, pokroić w kostkę 2,5 cm. Nadziać na patyczki na przemian z tak samo pokrojonym ananasem.
  • Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu  z jednej strony przez 2 minuty. Aż łosoś się zarumieni, a soki wyparują.
  • Jogurt bałkański wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką.
  • Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące z cytrynowym sosem. Najlepiej z ryżem albo makaronem ryżowym.
Magda Kazimierczuk
więcej