SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA I ANANASA, przepis dla odchudzających się
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis na szaszłyki z łososia z ananasem jest bardzo prosty i oryginalny. Łosoś cudownie przenikna słodyczą ananasa i pikatną glazurą, sprawiając, że odchudzanie staje się przyjemnością. Przepis na szaszłyki z łososia z ananasem naprawdę warto wypróbować! Polecamy ten przepis nie tylko odchudzającym się.
ZOBACZ WIDEO z przepisem na łososiowe szaszłyki
SKŁADNIKI
- NA 6 SZASZŁYKÓW:
- 300 g filetów z łososia
- 250 g obranego ananasa
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- GLAZURA:
- 3 ząbki czosnku w łupinkach
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 30 ml białego octu
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- SOS:
- 100 g jogurtu bałkańskiego lub śmietany dwunastki
- pół cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- GLAZURA: Czosnek w łupinach i przepołowioną cebulkę zrumienić na suchej patelni. Czosnek obrać i wraz z cebulą, papryczką chilli, octem, cukrem i solą zmiksować w blenderze. Glazurą posmarować szaszłyki.
- SZASZŁYKI: łososia odciąć skórkę, umyć i osuszyć. Wyjąć ości, pokroić w kostkę 2,5 cm. Nadziać na patyczki na przemian z tak samo pokrojonym ananasem.
- Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć szaszłyki. Grillować na dość dużym ogniu z jednej strony przez 2 minuty. Aż łosoś się zarumieni, a soki wyparują.
- Jogurt bałkański wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką.
- Szaszłyki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać gorące z cytrynowym sosem. Najlepiej z ryżem albo makaronem ryżowym.