Wegetariańskie szaszłyki z tofu - z grilla lub piekarnika
2021-04-16
łatwy
35 min
4
Kiedy nadchodzi sezon grillowania osoby na diecie wegetariańskiej mają niemały problem. Jeżeli twoi goście to wegetarianie - nie panikuj, tylko wypróbuj doskonały przepis na wegetariańskie szaszłyki z grilla (lub piekarnika). Zobacz też WIDEO z pomysłami na wegańskiego grilla Przemysława Ignaszewskiego.
SKŁADNIKI
- PRZEPIS na wegetariańskie szaszłyki z tofu
- ok. 45 dag tofu
- czerwona papryka pocięta w kawałki (nadające się do nabicia na patyczek)
- sok z cytryny (4-5 łyżek)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- posiekany ząbek czosnku
- 4 cebule pokrojone w dość dużą kostkę
- 1-2 szklanki dowolnego ulubionego sosu
- pieprz
- przygotuj też 8 patyczków do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wrzuć do miski paprykę. Dodaj sok z cytryny, sos sojowy, oliwę z oliwek, natkę, czosnek. Wymieszaj.
- Włóż do tej marynaty sprasowane tofu podzielone na kawałki, dokładnie obłóż nią tofu. Przykryj naczynie folią spożywczą. Marynuj tofu minimum 15 minut, a najlepiej włóż całość do lodówki na kilka godzin. Wyjmij tofu z marynaty, podziel na minimum 16 kawałków.
- Kostki tofu, paprykę i cebulę nadziewaj na przemian na patyczki. Posmaruj marynatą.
- Szaszłyki grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-8 minut. Od czasu do czasu odwracaj i smaruj marynatą.
- Podawaj z ulubionym sosem i np. kuskusem.
- Jak sprasować tofu na szaszłyki? Osusz kostkę tofu papierowym ręcznikiem. Zawiń w bawełnianą ściereczkę i umieść w płytkim naczyniu. Na tofu połóż deseczkę, a na niej coś ciężkiego, np. słój z wodą. Odstaw na ok. godzinę. Co jakiś czas odlewaj wodę z naczynia.