Wegetariańskie szaszłyki z tofu - z grilla lub piekarnika [WIDEO wegański grill]

2020-10-05
Wegetariańskie szaszłyki z tofu - z grilla lub piekarnika
Autor: Shutterstock Wegetariańskie szaszłyki z tofu - z grilla lub piekarnika
łatwy
35 min
4

Kiedy nadchodzi sezon grillowania osoby na diecie wegetariańskiej mają niemały problem. Jeżeli twoi goście to wegetarianie - nie panikuj, tylko wypróbuj doskonały przepis na wegetariańskie szaszłyki z grilla (lub piekarnika). Zobacz też WIDEO z pomysłami na wegańskiego grilla Przemysława Ignaszewskiego.

Składniki

PRZEPIS na wegetariańskie szaszłyki z tofu

ok. 45 dag tofu

czerwona papryka pocięta w kawałki (nadające się do nabicia na patyczek)

sok z cytryny (4-5 łyżek)

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki oliwy z oliwek

posiekany ząbek czosnku

4 cebule pokrojone w dość dużą kostkę

1-2 szklanki dowolnego ulubionego sosu

pieprz

przygotuj też 8 patyczków do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wrzuć do miski paprykę. Dodaj sok z cytryny, sos sojowy, oliwę z oliwek, natkę, czosnek. Wymieszaj.

Włóż do tej marynaty sprasowane tofu podzielone na kawałki, dokładnie obłóż nią tofu. Przykryj naczynie folią spożywczą. Marynuj tofu minimum 15 minut, a najlepiej włóż całość do lodówki na kilka godzin. Wyjmij tofu z marynaty, podziel na minimum 16 kawałków. 

Kostki tofu, paprykę i cebulę nadziewaj na przemian na patyczki. Posmaruj marynatą.

Szaszłyki grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-8 minut. Od czasu do czasu odwracaj i smaruj marynatą.

Podawaj z ulubionym sosem i np. kuskusem.

Jak sprasować tofu na szaszłyki?  Osusz kostkę tofu papierowym ręcznikiem. Zawiń w bawełnianą ściereczkę i umieść w płytkim naczyniu. Na tofu połóż deseczkę, a na niej coś ciężkiego, np. słój z wodą. Odstaw na ok. godzinę. Co jakiś czas odlewaj wodę z naczynia.