Orientalne szaszłyki z tuńczyka

2021-03-29
Orientalne szaszłyki z tuńczyka
Autor: Shutterstock Tuńczyk z grilla jest wprost bajecznie pyszny
łatwy
30 min
4

Tuńczyk jest na tyle drogą rybą, że wymaga odpowiedniego podania. Mięso tuńczyka grilluje się podobnie, jak wołowina, tylko krócej. Warto wcześniej rybę zamarynować. Dzięki marynacie tuńczyk pozostanie soczysty w środku.  

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu ze świeżego tuńczyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka natki pietruszki
  •  
  • oraz na marynatę:
  • 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce.
  • Tuńczyka pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do misy i zalej marynatą. Odstaw na minimum 30 minut.
  • W międzyczasie pokrój paprykę oraz cebulę na dość duże kawałki.
  • Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian tuńczyka z warzywami.
  • Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony (10 do 15 minut).
  • Przed samym podaniem posyp szaszłyki natką pietruszki.