Orientalne szaszłyki z tuńczyka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tuńczyk jest na tyle drogą rybą, że wymaga odpowiedniego podania. Mięso tuńczyka grilluje się podobnie, jak wołowina, tylko krócej. Warto wcześniej rybę zamarynować. Dzięki marynacie tuńczyk pozostanie soczysty w środku.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetu ze świeżego tuńczyka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- oraz na marynatę:
- 2 łyżki drobno startego świeżego imbiru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w miseczce.
- Tuńczyka pokrój na średniej wielkości kawałki, przełóż do misy i zalej marynatą. Odstaw na minimum 30 minut.
- W międzyczasie pokrój paprykę oraz cebulę na dość duże kawałki.
- Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian tuńczyka z warzywami.
- Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony (10 do 15 minut).
- Przed samym podaniem posyp szaszłyki natką pietruszki.