Szaszłyk z jelenia w sosie żurawinowym z kurkami

2021-03-29
Szaszłyk z jelenia w sosie żurawinowym z kurkami
Autor: Shutterstock Szaszłyki z dziczyzny to nie lada rarytas - warto ich jednak spróbować, choćby ze względu na zalety dziczyzny.
średni
90 min
4

Szaszłyk z jelenia w sosie żurawinowym z kurkami to coś dla wielbicieli dziczyzny! Pyszne danie z grilla pozostawia niezatarte wrażenia smakowe, głównie dzięki użytym przyprawom. Aby szaszłyki z dziczyzny nabrały aromatu, zamiast patyczków można użyć gałązek rozmarynu. 

SKŁADNIKI

  • 170 g combra z jelenia
  • 50 g polędwicy z dzika
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 50 g włoszczyzny (cebula, marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
  • Natka pietruszki
  • Śliwki kalifornijskie
  • Żurawina
  • 50 g kurek
  • 30 g masła
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 200 g dyni
  • 1 cebula szalotka
  • 1 papryczka chili
  • Ząbek czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • Gałka muszkatołowa
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Comber z jelenia umyj, oczyść z błon, tłuszczu i żyłek. Ścinki odłóż, nie wyrzucaj. 120 g mięsa pokrój na kawałki. Poodrywaj igiełki z gałązek rozmarynu, zostawiając kilka na czubku dla dekoracji. Igiełki odłóż. Na łodyżki nabij kawałki mięsa.
  • Pozostałe mięso z jelenia i polędwicę dzika pokrój w grubą kostkę. Rozgrzej na patelni olej i smaż na nim mięso przez około 1 minutę, aż mięso się zarumieni. Przełóż do miseczki, posól i popieprz.
  • Umyj i oczyść kurki. Zagotuj wodę, posól i blanszuj w niej grzyby przez pół minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz.
  • Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Odłożone wcześniej ścinki wrzuć na patelnię i smaż, aż się zarumienią. Dodaj przygotowaną włoszczyznę i również zrumień.
  • Wlej wino, dodaj odłożone igiełki rozmarynu i natkę. Wrzuć część śliwek i zmniejsz ogień, aby zredukować sos.
  • Gdy na patelni pozostanie około 150 ml wywaru, dodaj konfiturę z żurawiny. Posól, popieprz. Całość przecedź przez sito. Dodaj pozostałe śliwki, przygotowane wcześniej kurki i zagotuj. Pod koniec dodaj 30 g masła pokrojonego w kostkę, dzięki czemu podkreślisz wszystkie smaki sosu.
  • Aby przygotować puree z dyni, dynię umyj, oczyść z pestek i pokrój w gruba kostkę. Drobno posiekaj chili, szalotkę i czosnek. Podgrzej 1 łyżkę masła, dodaj chili, szalotkę i czosnek. Smaż, aż się zeszklą, uważając, by nie przypalić czosnku. Dodaj dynię. Zalej bulionem. Posól i gotuj pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
  • Piekarnik nagrzej do 90 stopni. Dynię odparuj, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę. Wstaw do piekarnika, aby puree nie wystygło.
  • Wrzuć przesmażone wcześniej mięso z jelenia i dzika do sosu z grzybami i śliwkami. Wymieszaj i podgrzej.
  • Na patelni rozgrzej olej, usmaż szaszłyk z jelenia, po minucie z każdej strony. Posól, popieprz. Podawaj wraz z puree na ragout z kurkami i śliwkami.