Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i chorizo wg Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Wypróbuj sposobu Pascala Brodnickiego na szaszłyki z grilla. Jest to dobry sposób na wykorzystanie oryginalnej hiszpańskiej kiełbasy. Przepis typowo pod męski smak, z charakterem.
SKŁADNIKI
- 100 g polędwiczek wieprzowych
- 9 plastrów kiełbasy Chorizo przekroić na połówki
- 1 g papryczki chili w proszku
- 20 ml oliwy z oliwek
- 20 g świeżej szałwii posiekanej
- gruba sól morska, świeżo zmielony pieprz
- 20 g świeżo posiekanej mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki wieprzowe oczyścić z tłuszczu i skóry. Następnie pokroić w plastry o grubości około 3 cm.
- Przygotować marynatę do szaszłyków: paprykę chili, olej i szałwię wymieszać z oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Polędwiczki i kiełbasą Chorizo na przemian nabijać na szpikulce do szaszyków i posmarować marynatą. Smażyć na rozgrzanym grillu.
- Podczas grillowania mięso należy również smarować marynatą. Przed podaniem posypać posiekaną miętą, nie zdejmować szaszłyków ze szpikulców.