Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i chorizo wg Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i chorizo wg Pascala Brodnickiego
Autor: thinkstockphotos.com Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej i chorizo wg Pascala Brodnickiego
łatwy
25 min
4

Wypróbuj sposobu Pascala Brodnickiego na szaszłyki z grilla. Jest to dobry sposób na wykorzystanie oryginalnej hiszpańskiej kiełbasy. Przepis typowo pod męski smak, z charakterem.

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 100 g polędwiczek wieprzowych
  • 9 plastrów kiełbasy Chorizo przekroić na połówki
  • 1 g papryczki chili w proszku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 g świeżej szałwii posiekanej
  • gruba sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 20 g świeżo posiekanej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki wieprzowe oczyścić z tłuszczu i skóry. Następnie pokroić w plastry o grubości około 3 cm.
  • Przygotować marynatę do szaszłyków: paprykę chili, olej i szałwię wymieszać z oliwą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Polędwiczki i kiełbasą Chorizo na przemian nabijać na szpikulce do szaszyków i posmarować marynatą. Smażyć na rozgrzanym grillu.
  • Podczas grillowania mięso należy również smarować marynatą. Przed podaniem posypać posiekaną miętą, nie zdejmować szaszłyków ze szpikulców.
Redakcja
więcej