Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste szaszłyki z kurczaka marynowane w paście z papryki smakują dymem i słodyczą. Najlepiej podać do nich sos ziołowo-kokosowy. Świetne danie na grill z rodziną lub przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek mięty
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 zielonej cukinii
- 5 łyżek mleka kokosowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- dodatkowa oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, osusz i odstaw na bok.
- W międzyczasie przygotuj pastę paprykową: paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, oprósz solą i wysmaruj oliwą. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony zmięknie, a skórka ściemnieje. Zawiń w woreczek foliowy (lub włóż do słoika) i po kilku minutach wyjmij i usuń skórkę.
- Zgrillowaną paprykę pokrój na kawałki i umieść w pojemniku blendera, dodaj pokrojony czosnek, połowę imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj.
- Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na mięsie. Następnie zawiń piersi z kurczaka w roladki, przekrój w poprzek nadziej na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Skrop oliwą i piecz na gorącym grillu – około 5 minut z każdej strony. Wspaniałym smakowym dopełnieniem do tych szaszłyków jest oryginalny sos ziołowo-kokosowy.
- Sos ziołowo-kokosowy - przygotowanie: Do blendera włóż pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Wlej mleko kokosowe, delikatnie dopraw solą i pieprzem, miksuj tak długo aż uzyskasz gęsty, jednolity sos.