Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym

2021-03-29
Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki, z sosem ziołowo-kokosowym
Autor: Shutterstock Zaskakująco pyszne i soczyste szaszłyki z piersi kurczaka
łatwy
30 min
4

Soczyste szaszłyki z kurczaka marynowane w paście z papryki smakują dymem i słodyczą. Najlepiej podać do nich sos ziołowo-kokosowy. Świetne danie na grill z rodziną lub przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek mięty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowa oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, osusz i odstaw na bok.
  • W międzyczasie przygotuj pastę paprykową: paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, oprósz solą i wysmaruj oliwą. Grilluj przez około 10 minut z każdej strony zmięknie, a skórka ściemnieje. Zawiń w woreczek foliowy (lub włóż do słoika) i po kilku minutach wyjmij i usuń skórkę.
  • Zgrillowaną paprykę pokrój na kawałki i umieść w pojemniku blendera, dodaj pokrojony czosnek, połowę imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksuj.
  • Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na mięsie. Następnie zawiń piersi z kurczaka w roladki, przekrój w poprzek nadziej na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Skrop oliwą i piecz na gorącym grillu – około 5 minut z każdej strony. Wspaniałym smakowym dopełnieniem do tych szaszłyków jest oryginalny sos ziołowo-kokosowy.
  • Sos ziołowo-kokosowy - przygotowanie: Do blendera włóż pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Wlej mleko kokosowe, delikatnie dopraw solą i pieprzem, miksuj tak długo aż uzyskasz gęsty, jednolity sos.